Необходимо е да се въведе нов финансов инструмент за защита

...
Необходимо е да се въведе нов финансов инструмент за защита
Коментари Харесай

Министър Тахов: Необходимо е да се въведе нов финансов инструмент за защита на фермерите при кризи

Необходимо е да се вкара нов финансов инструмент за отбрана на фермерите при рецесии като част от Стратегическите проекти. Това съобщи министърът на земеделието и храните доктор Георги Тахов на съвещание на Съвета по земеделие и риболовство в Брюксел.

Министър Тахов уточни, че рамката за ръководство на рецесии би трябвало да включва както принадлежности, допринасящи за повишение на стабилността и конкурентостта на аграрния бранш, по този начин и бързо използвани изключителни ограничения за интервенция при пораждане на неподходящи пазарни процеси.

Той заяви, че България поддържа предлагането на Хърватия и Словения за основаване на намеса в Стратегическите проекти по Общата селскостопанска политика, която обезпечава опцията за механизъм за „ пъкъл хок “ финансова поддръжка при положение на рецесия. Това предложение би следвало да се осъществя при последващо изменение на Регламента за Стратегическите проекти, сподели той.

Общата селскостопанска политика и в частност селскостопанският запас се нуждаят от съответен бюджет, който обезпечава сигурност, отбрана и заслужено подкрепяне на фермерите в изискванията на спешни обстановки. От значително значение е да се работи и за равнене в равнищата на директните заплащания, посочи министърът на земеделието и храните.

,,През последните години няколко рецесии мощно засегнаха производството на селскостопанска продукция и фермерите изпитват от ден на ден усложнения ”, разяснява министър Тахов и уточни, че едно от тях е осъществяването на плановете в период. България предлага Европейска комисия да удължи с 12 месеца периода за разплащане по плановете от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020.

По време на Съвета бе разисквана и обстановката на селскостопанските пазари в резултат на войната в Украйна. Министър Тахов обърна внимание, че от началото на 2024 година в България се регистрира натоварен импорт на пресни кокоши яйца за консумация от Украйна. Настояваме за предприемане на защитни ограничения след влизането в действие на новия Регламент за самостоятелните търговски ограничения (АТМ), защото това основава съществено безпокойствие измежду представителите на бранша в страната.

Министър Георги Тахов сподели още, че едно от главните провокации пред селско стопанство е необятното нахлуване на по-екологосъобразни практики, без това да засегне продоволствената сигурност. „ Повишаването на приноса на бранша към зеления преход не може да се реализира единствено с въвеждане на нови условия и ограничавания. На фермерите следва да бъдат предоставени съответни стопански тласъци за вдишване на екологични задължения, като по този метод ще се понижи рискът от занемаряване на аграрни действия и обезлюдяване на селските региони “, съобщи министър Тахов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР