Най-малко 31 души са убити в Иран от началото на

...
Най-малко 31 души са убити в Иран от началото на
Коментари Харесай

31 са загиналите в протестите в Иран

Най-малко 31 души са убити в Иран от началото на митингите, потушени със мощ от органите на реда и подбудени от гибелта на млада жена след нейното задържане от нравствената полиция поради хипотетично нарушаване на разпоредбите за забулване в Иран, съобщи Франс прес, като се базира на основаната в Осло неправителствена организация " Хюман райтс Иран, съобщи Българска телеграфна агенция.

Младата жена изпадна в кома в ареста на 15 септември и управляващите споделиха, че ще стартират следствие за аргументите за гибелта.

" Иранският народ излезе на улиците, с цел да се бори за фундаменталните си права и за своето човешко достолепие и държавното управление отговори на тези мирни митинги с патрони ", съобщи шефът на неправителствената организация Махмуд Амири-Могхадам.

Същевременно Корпусът на гвардейците на Ислямската гражданска война прикани правосъдните управляващи на страната да преследват всеки, който популяризира подправени вести и клюки по отношение на младата жена, чиято гибел породи митингите, съобщи Ройтерс.

Днес в изказване Гвардейският корпус показва благосклонност със околните на умрялата Махса Амини. В същото известие обаче гвардейците споделят, че са поискали от правосъдните управляващи да разпознават всеки, който популяризира подправени вести и клюки в обществените медии и по улицата по отношение на гибелта на дамата, които заплашват психическата сигурност на обществото. Гвардейците допълват, че са поискали от правосъдните управляващи да работят уверено по отношение на такива хора.

Махса Амини, която беше на 22 години, беше на посещаване в Техеран със фамилията си, когато бе задържана от нравствената полиция на 13 септември поради, както тя споделя неуместно облекло, което е носела младата жена. Тя е изпаднала в кома, до момента в който е била в ареста и е умряла в болница след три дни прекарани в кома. Полицията споделя, че младата жена ненадейно е получила кардиологични проблеми, до момента в който е била в ареста. Държавната телевизия сподели фрагменти, на които се вижда зала в комисариат, в който има доста дами. Едната от тях, показана като Махса, става, с цел да беседва със следователка и след това рухва на земята.

Брюксел, Вашингтон, Лондон и Париж осъдиха гибелта на младата жена. Махса бе заровена предходната събота в родния си град Сагхез в Кюрдистан. След погребението стартира митинг, който бе разпилян от силите на реда със сълзотворен газ. Последва вълна от митинги в цялата страна и гневни реакции във връзка гибелта на дамата в обществените мрежи.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси разпореди започване на следствие. Според околните на Махса тя е била откарана късно в болничното заведение. Полицията твърди, че това не е правилно.

Трагедията закупи такива размери, че даже аятолах Али Хаменей посети дома на момичето.

Вчера управляващите в Иран пък блокираха достъпа до платформите УотсАп и Инстаграм, които са най-използвани в Иран от блокирането на Тикток, Телеграм, ЮТюб и Facebook през последните години. Освен това интернет трафикът е филтриран и стеснен от управляващите.

Съдебни патолози споделиха през днешния ден, че инспекцията за аргументите за гибелта на младата жена може да лишават три седмици.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР