Най-малко 1.7 милиона души изпълниха улиците на Хонконг днес по

Най-малко 1.7 милиона души изпълниха улиците на Хонконг днес по ...

Над милион и половина души на митинг в Хонконг.


Най-малко 1.7 милиона души изпълниха улиците на Хонконг днес по време на поредния антиправителствен протест.

Данните бяха съобщени от Джими Шам, представител на демонстрантите от продемократичното движение "Граждански фронт за правата на човека", цитиран от ТАСС. Той обаче направи уговорката, че е възможно демонстрантите да са много повече, тъй като все още преброяванията продължават заради масовите струпвания от залива Каусуей до бизнес центъра на Хонконг.

Първоначално организаторите на митинга очакваха най-малко 300 хиляди участници в проявата. Органите на реда все още не са разпространили своите данни за броя на участниците, много от които вече започнаха да се разотиват, тъй като организаторите обявиха, че днешният протестен митинг е приключил.

Само отделни групи протестиращи продължават да стоят в района на Адмиралтейството, където са концентрирани основните правителствени сгради, но полицията се въздържа от силово разпръскването на тълпите, уточняват кореспондентите от ТАСС.

Припомняме, че това е поредната, единадесета седмица от масовите протести в Хонконг, провокирани от предложени поправки в Закона за екстрадиция. Ако те бъдат приети, Хонконг ще бъде длъжен да предава на властите в Китай, Тайван и Макао свои граждани, подозирани в престъпления. Противниците на мярката смятат, че това ще са невинни хора с едно единствено провинение, че критикуват властите в трите държави.

Източник: news.bg