Най-консумираната храна в света е пицата. Прехвърлила е границата на

...
Най-консумираната храна в света е пицата. Прехвърлила е границата на
Коментари Харесай

Ново място: Paradiso, или пица, каквато никога не сте опитвали

Най-консумираната храна в света е пицата. Прехвърлила е границата на родната си Италия преди толкоз време, че светът към този момент знае наизуст какво е Маргарита, Пеперони и Карбонара - задачата е единствено да се реализира съвършенството им. Но има и други, за които това не е задоволително. По един или различен метод стремежът им е да трансформират класиката. За тях споделя и поредицата на Netflix Chef`s Table. В нея срещаме шестима души, които трансформират разпоредбите на играта с пицата.

Крис Бианко заменя нормалните артикули с най-хубавите, които има към себе си в Аризона - шамфъстък, розмарин и лук. За Габриеле Бончи пицата е средство да изразиш концепция, даже и най-смелата, като да й добавиш петелски гребен и наследник картоф. Ан Ким намира топлата връзка сред тестото и кимчито и това е корейската й диря върху пицата, Франко Пепе изобретява отначало " най-елегантната от всички пици - Маргарита, като " обърква " технологията с доматите и моцарелата. Не се стопира дотук и изобретява conetto - пърженото конусче пица с разтопено сирене. Йоширо Имаи превежда пицата на езика на чайната гала, а Сара Миник я трансформира в цветна леха с билки и цветя.

За едни това е гражданска война, иновация или откритие, само че в главите на мнозина други, изключително когато се отнася до ястия-икони като пицата, се върти друга дума - посягане.

Пицарят Алберто Морело избира пътя на смелите. Израснал в семейство на ресторантьори в Есте, Италия, през 2009 година той отваря първия си ресторант в родния си град. Няколко години по-късно е разгласен за най-хубав изгряващ пица занаятчия на Италия, а от няколко седмици се е посветил на новия си план: Paradiso Pizza & Friends в София. Мотото на новата пицария, която отвори дружно с още двама италианци и една българка, е " в никакъв случай не сте опитвали такава пица ". Такава е авторската му Paradiso Queen с моцарела, сос от целина, китайско зеле, радикио и майонеза от цвекло.
Авторската пица Paradiso Queen е с моцарела, сос от целина, китайско зеле, радикио, и майонеза от цвекло. Реклама
Няколко неща не се трансформират при всички пици в менюто: сертифицираните брашно и артикули от Италия, дългата ферментация на тестото с мая и българските фермерски сезонни зеленчуци. В момента може да опитате с тиква, земна ябълка, цвекло, целина, трюфел, моркови, кестени, салата или зеле.
По отношение на класическите пици Алберто Морело прави това, към което всеки се стреми - да ги направи по допустимо най-хубавия метод. Смелото и друго предложение на пицарията са трите типа конус пици, които са като фунийки сладолед, само че направени от пържено тесто, от което се излива пълнежът от сирена и болонска мортадела и шамфъстък, или броколи и аншоа, или вегетарианския с домати, маслини и каперси - вкусно наслаждение в две хапки. Такава е и десертната пица със сладко от боровинки, шамфъстък, печен бадем и мента.
Нещо като бонус към усета на всички пици са цветните керамични подноси на pottery & poetry, в които са поднесени.
Реклама
В Paradiso Pizza & Friends има и чорба, салати и три типа паста, само че изключително скъпото предложение са аранчините, на една ръка се броят местата, където ги вършат. Просто тези пържени топчици ризото, великодушен подарък на Сицилия, вършат всичко да наподобява приключено и напълно.

Paradiso Pizza & Friends

бул. " Витоша " 102

понеделник - неделя от 11 до 23 ч.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР