Най-катастрофалната суша от 500 години - така западните медии описват

...
Най-катастрофалната суша от 500 години - така западните медии описват
Коментари Харесай

Климатичната катастрофа на Европа е организирана от “Момиченцето”

Най-катастрофалната суша " от 500 години " - по този начин западните медии разказват климатичните разтърсвания, които претърпява в този момент Европа. Коритата на реките в действителност са пресъхнали и на пръв взор това е невиждана естествена особеност. Всъщност аргументите за него са от дълго време обяснени, това важи и за Русия.

“Блумбърг ”, цитирайки учени, споделя, че актуалната суша в Европа „ наподобява най-лошата от 500 години “. Проблемът е, че нито преди 500, нито 400 години в Европа - и на никое място другаде по света - не е имало освен премерване на преваляванията, само че даже и елементарен термометър: те просто още не са били изобретени. Някакво постоянно премерване на преваляванията стартира във Англия едвам през 1860 година - тъй че когато видите изказвания като „ невиждана от епохи суша “, би трябвало, нагледно казано, да опипате джобовете си: най-вероятно сте мамени.

И въпреки всичко нещо се случва в Европа, нали? Европейската комисия твърди, че 47% от територията на Европейски Съюз е в положение на „ предизвестие “, а 17% в положение на „ паника “ за суша. Публикуваната от Европейска комисия карта демонстрира, че сушата в действителност е сериозна. Властите предвиждат 16% спад на добивите от зърно. Би било хубаво да разберем какво в действителност се е случило там - и кой е отговорен. Освен това единствено преди 12 години у нас се случи доста сходна история.

Кой е отговорен

Обикновено, когато някой приказва за суша - от време на време даже споделят " световната наклонност към опустиняване " - той има поради световното стопляне. Тази логичност наподобява елементарна: по-горещо е, по-сухо е, значи има суша.

Физиката на нашата планета обаче работи по тъкмо противоположния метод. С световното стопляне количеството на преваляванията неизбежно се усилва - да вземем за пример през ХХ век то се е нараснало с 2% на планетата като цяло.

По принцип ще се досетите, в случай че разгледате учебника по естествена история за пети клас. Оказва се, че две трети от Земята е покрита с вода. Ако влезете в плувен басейн, където две трети от пода е цялостен с вода, и започнете да увеличавате отоплението, колкото по-горещо става, толкоз повече водни пари ще има във въздуха.

Нека си представим, че сме влезнали в басейн, чийто таван е на 10 километра, а водата се нагрява от мощна лампа (ситуацията е почти същата в тропосферата на Земята). Разбира се, на върха ще бъде по-студено, в сравнение с покрай самата вода. Изпарената вода ще стартира да се кондензира в облаци и ще вали дъжд. Какво се случва, в случай че температурата в постройката се увеличи? Точно по този начин: дъждът ще стартира да вали по-често.

Нещо такова се случва на Земята. На 28 февруари 2022 година беше подложен необикновен връх в нормално суха Австралия: в един от нейните градове паднаха 467 милиметра дъжд за ден. Почти половин метър вода, несъмнено, аргументи всеобщи наводнения.

Вярно е, че е мъчно да се нарекат такива наводнения изцяло пагубни. Както се споделя в същия учебник по естествена история, с повишение на температурите се усилва и изпарението. Следователно това, което е паднало на едно място, бързо стартира още веднъж да се трансформира във водна пара. Именно заради това публикация в научното списание “Саянтифик Репорт ” заключава, че „ в действителност записите от наблюденията е по-вероятно да демонстрират понижаване на годишните оптимални равнища на наводнения, макар добре документираното нарастване на равнищата на преваляванията “. Друга научна работа отбелязва, че макар повишаването на международното население, броят на хората, умиращи от наводнения всяка година, също понижава.

Според научни публикации честотата на сушите като световно стопляне въобще не се трансформира. Нито в света, нито в Европа. Последният документ за Европа заключава: „ От дълготрайна вероятност 1851-2018 година няма поредни трендове в сушите в Западна Европа. “ Авторите на публикацията, отбелязвайки, че броят на сушите не се усилва и по света прибавят: „ Средно по-топъл свят е по-влажен свят “.

Истинският провинен е " Момиченцето "

Годишните графики на сушите, оповестени в научни списания, демонстрират, че сушите имат внезапни пикове. Много постоянно - в тази ситуация с Европа - те подхождат на такова събитие като " Ла Ниня " ( " момиченце " на испански). Така се назовава обстановката, когато водата покрай екватора в Тихия океан внезапно стане по-студена.

Това се случва един път на към десетина години (понякога по-често), когато водата от дълбините на Тихия океан се издига на повърхността. Тук той всмуква топлота от атмосферата и по-късно потъва надолу, отнасяйки топлината със себе си. Топлинният потенциал на най-големия океан е голям и през годините на “Ла Ниня ” междинните температури на планетата падат.

В други години - когато царува " Ел Ниньо ", " момченцето " - малко студена вода се издига от дълбините, а всичко се случва противоположното с климата. Например, най-топлата година в писаната история на планетата и Русия - 2020 година - беше тъкмо тази, при започване на която действаше “Ел Ниньо ”.

Както може би се досещате, през по-топлите години на планетата има малко повече превалявания. А в по-студено - малко по-малко. Освен това, което е значимо, тяхното систематизиране се трансформира. Например над Австралия по време на “Ла Ниня ” падат повече. Но над Западна Евразия - като предписание, по-малко. Следователно всеки от нас може елементарно да си спомни случая със мощна “Ла Ниня ”. Това е 2010 година в Русия - годината на доста дълъг антициклон, когато в Москва (и не само) нямаше дъжд с месеци.

2022 година е - както може би се досещате - годината на много мощна “Ла Ниня ”. Освен това е продължителна: продължава от есента на 2020 година Струва си да напомним: “Ла Ниня ” също значи, че температурите на студената част от годината в нашата област могат да бъдат по-ниски от нормалните. И освен студени – рекордно хладният май 2022 година в Русия също е дело на нейните ръце.

Как се оказва, че и жегата през лятото, и студът през останалите месеци могат да бъдат породени от едно събитие? Колкото и да е необичайно, да: климатът е спретнат по подобен метод, че незадоволителната междинна температура на планетата може да докара до мраз през зимата (всичко е ясно, няма потребност да се обяснява) и до горещина през лятото.

Отново, всичко е въпрос на физика. Повърхността на земята се охлажда, когато от нея се изпарява вода, паднала там с дъждове. И в случай че в света се е изпарила по-малко вода, по-малко от нормално може да стигне някъде. Това значи, че дъждовете през лятото също няма да могат да охладят това „ някъде “. Точно както мощните зимни циклони, които „ пропуснати “ през годините на “Ла Ниня ”, няма да могат да стоплят земите на Европа и Русия.

Това значи ли, че идващата зима ще е студена? “Ла Ниня ” не е доста предсказуема (обаче и “Ел Ниньо ” не е по-добър). Това е доста изменчиво събитие и може да изчезне преди зимата. Но в случай че не, несъмнено зимата може да е студена. Постепенните спирания на тока в Тексас през 2011 и 2021 година (със студове, необикновени за тези места) се случиха тъкмо в годините на “Ла Ниня ”, както към този момент писахме. Между другото, зимата на 2010 година в Русия също беше доста по-студена от естественото.

И в случай че “Ла Ниня ” не отслабне, политически и стопански, Западна Европа може да пострада даже повече тази зима, в сравнение с това лято.

Защо да не съжалявате прекалено много за Европа?

В същото време не може да не се означи един значим факт. Да, тази година европейската суша засегна съществено посевите и даже логистиката - има малко язовири по Рейн, тъй че сухата година фрапантно понижава оптималното допустимо прегазване на баржите, които плават там.

Но като цяло жителите на Русия нямат причина да считат, че Европа е някак изключително нещастна. Сухите числа приказват, че обстановката е по-скоро противоположната. В света протича развой, за който няма да чуете в медиите, само че евентуално няма нищо по-важно от него на планетата през днешния ден: световното озеленяване. Според сателитни фотоси в Русия през 2000-2017 година площта на горите се е нараснала с 6,62%.Зеленото покритие е станало повече с 0,7 милиона квадратни метра. километра - няколко пъти Германия.

В Европа този развой също тече - и което е особено по-бързо, в сравнение с у нас. За 2000-2017 година сателитните изображения демонстрират нарастване на горската повърхност за Европейски Съюз (тогава в това число Великобритания) със 7,78%. Защо?

Защото световното озеленяване, както означават учените, макар че се развива по целия свят, то е най-бързо в страни, където преваляванията са 500 милиметра годишно или повече. Първият взор върху картата на преваляванията на Евразия демонстрира, че главната част на Русия е прекомерно студена, с цел да има толкоз доста превалявания, тъй че имаме подобен режим в по-малка част от страната. И противоположното: главната част от Европейски Съюз се намира в зона, където преваляванията са над 500 милиметра.

“Ла Ниня ” идват и си отиват, само че световното озеленяване остава. И това не са просто „ повече листа “: плевелите също имат листа. Това преди всичко значи повече храна. Според това американско изследване 26% във всяко парче пшеничен самун в актуалните Съединени американски щати съществуват точно с помощта на световното озеленяване и без него просто нямаше да пораства (подобно е ситуацията и в света като цяло). По-точно, тези 26% са резултат от световното озеленяване, плод на антропогенните излъчвания на въглероден диоксид, които провокираха целия този развой.

Механизмът на озеленяване е елементарен: растенията построяват тъканите си най-вече от молекули CO2, които са тяхната храна, тъкмо както ние главно построяваме тъканите си от съединения, получени от тези растения. Колкото повече CO2 във въздуха, толкоз по-голям е добивът. Защо в действителност в индустриалните оранжерии въглеродният диоксид се прибавя към въздуха до стойности 2-3 пъти по-високи от атмосферните.

Фактът, че световното озеленяване става по-силно в Европа, в сравнение с в Русия, значи, че до момента Европейски Съюз може да завоюва повече в основен биологичен развой, протичащ на Земята, в сравнение с ние. И до момента в който количеството на преваляванията в Русия не се усили (което е извънредно евентуално през идващите десетилетия), няма да имаме доста аргументи да жалим европейците.

А и по-късно надали. В последна сметка никой в света не се бори против антропогенните излъчвания на CO2 по-силно от европейците. Тоест в дълготраен проект дейностите на техните страни (макар и от неведение, а не нарочно) са ориентирани към изтръгване на 26% от всяко парче самун от всяка уста на тази планета. Включително и нашите, несъмнено.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР