Най-късно до края на 2024 Пловдив трябва да има готова

...
Най-късно до края на 2024 Пловдив трябва да има готова
Коментари Харесай

Най-късно до 2024 г. Пловдив трябва да има S-Bahn! Общини и бизнес залагат “градски възли“

Най-късно до края на 2024 Пловдив би трябвало да има подготвена инфраструктура за дълго чаканата S-Bahn железница. След това влизането ѝ употреба ще зависи от това по кое време ще дойде преносимия състав или други думи - влаковете, които ще се движат по нея. Това заяви министърът на превоза и известията Николай Събев, който през днешния ден бе на посещаване в Пловдив дружно с общинския консултант Росен Костурков. Те разискаха проектите за създаване на градска железница с регионалния шеф на Пловдив Йордан Иванов и представители на бизнеса в „ Тракия икономическа зона ".

" Темите, които обсъждаме през днешния ден, са най-общо какво се случва в България като директни коридори, по какъв начин ще се решат въпросите с доставките, по какъв начин ще се решат въпросите с градските връзки и интермодалните терминали. Конкретно за Пловдив говорихме за това какво вършим тук във връзка с градската железница във връзка логистичните потребности на индустриалните паркове, за техните служащи и товари ", уточни Събев.

Новото в проекта е залагането на тъй наречените " градски възли ", на които хората да могат да се прекачват от един превоз на различен, а концепцията е това да става единствено с един билет. За задачата регионалният шеф Йордан Иванов ще разпрати писма до кметовете на общини в Пловдивско, в които ще ги прикани да посочат удачни съгласно тях места.

" Чрез регионалния шеф на Пловдив ще депозираме писма до кметовете на общините, в които има бизнес и товаропотоци и пътникопотоци, за които би трябвало да намерим решение, да стартират да приготвят планирането, проектирането и
залагането в градоустройствените проекти на тъй наречените градски възли . Това е място, от което стартира градски, народен, местен, районен и интернационален превоз на повече от едно транспортни средства. Тоест ние желаеме освен да проектират спирки. Ние желаеме, където е допустимо, да стопира железницата. Искаме да проектираме спирки там, където могат да бъдат употребявани като градски възел. Спирайки там от едно транспортно средство, хората биха могли да продължат пътя си с друго транспортно средство и най-важното - с един билет. Общините би трябвало да стартират подготовката и планирането за основаването на градски възли. Самото им действие ще има резултат за идващите 15-20 години за общината и тази икономическа котловина ", уточни Събев.

Идеята на S-Bahn железопътна система е да се употребява сегашната жп линия, която да бъде надградена. С нея пловдивчани ще стигат до работните си места, а и по този метод да се понижи трафикът, злополуките и нездравословните излъчвания. Транспортната система S-Bahn може да работи както в Пловдив, по този начин и по направленията Карлово, Хисаря, Асеновград и Тракия икономическа зона. Концепция за градска железница в Пловдив е от близо 30 години, само че неотдавна закупуването на нужните влакове беше вкарано в Плана за възобновяване и резистентност. S-bahn беше включен и в плана на новия Общ организационен проект е главното изискване, с цел да няма тапи и претъпкани рейсове.



Все още тече планиране и няма точна количествена сметка какво ще коства доизграждането на инфраструктурата, в това число тъй наречените градски възли . Разходите по тези действия обаче ще бъдат поети от НКЖИ стана ясно още през днешния ден на срещата.

" На първо време изглеждаше, че не е толкоз комплицирано. Почти всичко е построено. Добавяме няколко километра, пускаме трен и нещата са решени. Обаче като влязохме в детайлите, се оказа, че без нужните градски възли, тъй наречените спирки - ние не вършим нищо. След което, като погледнем тези градски възли, ние би трябвало да погледнем по какъв начин ще се провежда логистиката от градските връзки до другите индустриални зони и тогава да преценим дали е допустимо да желаеме друго планиране на железницата. Във всички случаи, за в този момент ще се ограничим до това планиране - наличното, с довършителни работи, само че ще би трябвало да погледнем и в вероятност какво още е нужно и да стартираме неотложно и това планиране. Смятаме да създадем базовата версия и по-късно да работим върху ъпгрейдите ", уточни транспортният министър.

Очаква се най-рано S-bahn инфраструктурата да е подготвена до 2024 година, а влаковете могат да дойдат в интервала от 2024 до 2026 година.

" От позиция на времето ние желаеме трите фактора - готовността на железницата, идването на преносимия състав и проектирането и подготвеност за градски възли - да съвпаднат в едно. Това е доста тежка задача. Най-рано 2024-2026 година би могъл да дойде преносимия състав, т.е. в случай че това е най-бързият период, ние подвеждаме темпа на работа на НКЖИ в този период. Ще се обърнем към общините, общински препоръки и техните архитекти да побързат с тази логистика и проектирането на градските възли, тъй че да можем към този интервал да сме подготвени. Хубавото е, че самата работа е свършена, процесът не е обвързван с покупка на земи, отчуждаване и така нататък много работа са свършили хората авансово ", уточни още Събев.

Той разясни, че главните му терзания са дали общините ще съумеят да осъществят проектирането на градски възли в този период. Росен Костурков пък акцентира, че най-критична е обстановката за Община Пловдив.

" Една огромна част от проектирането в Община Пловдив или най-малко това, което влезе в Общия организационен проект, е направено. Но има още доста работа, която би трябвало да свърши самата Община Пловдив. С това писмо от Министерството на превоза, през регионалния шеф, ще стартираме тясно да си приказваме с тях. До този миг си говорихме през медиите. И ние желаеме, и ние желаеме, само че не го вършим. Сега се надявам, че ще стартираме да го вършим. Темпото, за което приказва министър Събев, значително зависи от темпото, с което работят общините. Нямам терзание за дребните общини - Марица, Родопи, Куклен. Имам малко повече терзания към Община Пловдив ", уточни Костурков.

S-bahn в Пловдив ще бъде стопанисван от НКЖИ.

" Когато стартираме строителство на пътните възли, ще стане ясно до каква степен е общината и от кое място НКЖИ ", добави обаче Събев.

Повече за плана, четете тук:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР