Най-късно до десетина дни противогрипните ваксини ще бъдат налични в

...
Най-късно до десетина дни противогрипните ваксини ще бъдат налични в
Коментари Харесай

Противогрипните ваксини до 10 дни в аптеката

Най-късно до десетина дни противогрипните ваксини ще бъдат налични в аптечната мрежа и хората ще могат да си ги закупят свободно. Това сподели пред „ Монитор “ основният държавен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев  Ангел Кунчев Д-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си обучение е приключил в СОУ "Васил.

В страната ни към този момент има наличност на 88 000 бройки.

Здравният министър проф. пък през вчерашния ден посочи, че в допълнение ще бъдат обезпечени още 75 000 дози за продажба. Той бе на посещаване във ВМА, където откри галерия под наслов „ Добрата дума лекува “.

„ До края на другата седмица ще имаме подписан контракт и с компанията снабдител на ваксини за хората в уязвимите групи. Там става въпрос за 180 000 дози, което е повече от предходната година, защото следваме програмата за увеличение на обсега на ваксинираните “, сподели здравният министър.

В същото време джипитата чакат безплатните ваксини в кабинетите си в края на септември-началото на октомври. Те към този момент са дали поръчките си за броя от пациентите си, които чакат да се възползват от програмата.

„ Всеки познава пациентите си и знае какъв брой от тях са над 65-годишна възраст. На какъв брой може да се сложи ваксина, тъй като някои имат противопоказания. Подала съм поръчката си още преди към 2 месеца. Това е силата на фамилния доктор - да познаваш хората, за които отговаряш. Така че знаем ориентировъчно броя на тези, които може да се ваксинират срещу грип. Още повече че програмата на министерството не покрива на 100% хората над 65 години “, изясни доктор Гергана Николова, която е общопрактикуващ доктор и член на УС на Българския лекарски съюз.

Тя посочи, че сега джипитата са ангажирани с подготовката на децата които ще тръгнат на градина и учебно заведение.

„ Все още се занимаваме с имунопрофилактиката им, тъй че при всички положения ще се занимаваме с слагането на противогрипните ваксини през октомври. Още повече че и рекомендациите са такива, че е добре хората да се ваксинират тогава, с цел да може организмът да има време да си създаде антитела и когато през януари се срещнем с грипния вирус, тези хора да бъдат предпазени “, разяснява доктор Николова.

Тя посочи, че предходната година е имунизирала към 100 от пациентите си по безплатната стратегия и е имало относително дребна заболеваемост от грип при по-възрастните. Много по-голяма е била при децата до 7 години. Според доктор Николова предходната година от безплатните ваксини са се възползвали към 10% от хората над 65-години и тези в рисковите групи, а упованието е тази година броят им да нарасне на 15%.

„ Затова можем да предложим при идната стратегия като рискова група да бъдат посочени освен възрастните, само че и децата. Те по-лесно развиват затруднения, вършат пневмонии Може и за тях също да има обезпечени безвъзмездни ваксини срещу грип “, добави доктор Николова.

Около 15% от възрастните хора и тези с хронични болести ще се имунизират гратис, предвижда и ръководителят на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари у нас доцент доктор Любомир Киров. Той посочи и че слагането на противогрипна ваксина би улеснила лекарите за в бъдеще, с цел да се ориентират по-лесно дали даден пациент е със признаци на ковид, или е болен от грип.

„ Ако някой има грипоподобни недоволства, само че знаем, че е имунизиран, ще се ориентираме по-лесно, че по-скоро става дума за COVID-19. Докато в случай че не е ваксиниран, може да е и едното, и другото, изясни доцент Киров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР