Най-късно до 12 часа в понеделник родителите на учениците от

...
Най-късно до 12 часа в понеделник родителите на учениците от
Коментари Харесай

С хаоса около връщането на децата в училище служебният кабинет засилва щетите от четвъртата ковид вълна

Най-късно до 12 часа в понеделник родителите на учениците от I-IV клас би трябвало да заявяват дали позволяват децата им да бъдат тествани в учебно заведение от сряда. При отвод или неподадена декларация, учениците ще останат да се образоват отдалечено както през последните две седмици, в които учебните заведения в по-голямата част от страната са затворени. С тази мярка министерствата на образованието и опазването на здравето се пробват да върнат най-малко част от дребните възпитаници в тъмночервени зони назад в учебно заведение. Този ход обаче се оказа неизвестен измежду родители и учители, като в неделя бяха извършени митинги против тестването в няколко града в страната, а аргументите са разнородни - от съмнение във към момента неразбираемата организация на тестването до цялостно отвращение децата да бъдат тествани или да се продължи отдалеченото им образование.
Връщане, само че не за всички
От тази седмица, в случай че организацията в учебните заведения проработи, следва най-малко част от най-малките възпитаници да се завърнат в класната стая, като до сряда би трябвало да се знае какъв брой ще са на брой въз основата на декларациите на родителите. По данни на МОН към четвъртък, малко над 197 000 възпитаници от I до IV клас сега учат онлайн в цялата страна в общини с над 500 болни на 100 000 души. Общият брой на учениците в начален стадий е към 233 000. Не е ясно за какъв брой време ще стигнат поръчаните 400 000 теста - при доста искащи, те може да свършат още идната седмица, само че от МОН и Министерство на здравеопазването дават обещание, че в случай че системата за тестване в учебните заведения проработи, ще поръчат доста по-голям размер.

За да се върне даже част от един клас присъствено, би трябвало най-малко 50% от родителите да са дали единодушието си за това. В същото време останалите ще имат право да останат у дома, в случай че родителите им преценяват, че по този начин е по-безопасно. Това обаче основава проблем, тъй като хибридното образование на един клас - онлайн и онлайн, към този момент е допустимо в доста малко учебни заведения. Възможно решение е вътре да бъдат проведени сборни групи при положение, че в някои паралелки не се съберат задоволително наставнически единодушия.

Изисква се и зелен документ или тест в учебно заведение и за учителите, които ще се върнат по класните стаи дружно с дребните възпитаници, като учебните заведения ще заплащат за тестване на учителите от личните си бюджети.

Сред учителите има мощни настроения, че не желаят да вършат тестванията, защото това е непедагогическа активност, която би лишила доста време от образователния ден в понеделник и четвъртък. Ако няма задоволително учители със зелен документ или те не желаят да вземат участие в процеса с тестването на децата, някои учебни заведения няма да могат да отворят още веднъж порти. Колко ще са те, все още не е ясно.

Учениците, оставащи у дома, би трябвало да имат достъп до някаква форма на отдалечено образование - синхронна или асинхронна съгласно опциите на учебното заведение, прецизират от МОН. Според просветителния министър Николай Денков, множеството учебни заведения няма да имат потенциала да организират хибридно образование за учениците от начален стадий и че не може да се желае от тях действително да водят двоен образователен развой - когато 50-60% от учениците са в класната стая, а останалите учат от у дома. Учители споделят за " Капитал ", че изключително за учениците от начален стадий, които изискват доста внимание и непосредствен контакт с учителя, сходно образование в действително време ще е хем ниско-ефективно, хем извънредно трудоемко за учителите.
Как ще се тестват децата
Тестването ще се случва в учебно заведение, в класните стаи на паралелките, в първите най-малко на доктрина 30 минути от образователния ден, което ще наложи смяна в образователната стратегия за понеделник и четвъртък. Видеа, оповестени от МОН демонстрират, че процесът лишава 2-3 минути, само че е прекомерно комплициран, с цел да се оправят учениците от 1-4 клас напълно сами, най-малко при първите няколко пъти. Ще оказват помощ класните им ръководители, като в идеалния вид ще бъдат подкрепени от 1-2 преподаватели, непедагогически експерти, посредници, родители-доброволци или други лица по преценка на шефа, които имат зелен документ, написа в в неделя вечер. Децата ще влизат с маски в класната стая и ще ги махат единствено за вземането на теста. Те не би трябвало да са яли или пили вода 30 мин. преди теста, изясняват от МОН. Много е евентуално до момента в който учениците и учителите свикнат с процеса тестването да лишава и по повече от 30 минути. Алтернативата обаче е напълно отдалечено образование.

Много родители и учители приканват учениците да се тестват от родителите си вкъщи - вид, който беше отритнат от МОН, тъй като би отслабил филтъра на входа на учебно заведение. " Без да слагаме под подозрение отговорността на родителите за техните лични деца, ниското равнище на имунизиране и всеобщата опозиция против ограничения, които се употребяват сполучливо в други страни, демонстрират, че към сегашния миг обществото ни не демонстрира задоволителна зрялост при отбраната на публичното здраве, в това число и детското, " изясняват от просветителното министерство. По някое време през днешния ден Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването би трябвало да издадат взаимна заповед, в която ще бъде разказано тестването малко по малко, заяви в неделя заран по bTV Денков.
По френски и немски модел, само че в неверния миг
В изявление за bTV в неделя просветителният министър Николай Денков даде образец с Германия и Франция, където децата също се тестват в учебно заведение два пъти в седмицата. Има и разлики с българския вид на ограниченията обаче, а точно в задължителността им. Докато в България някои класове може изобщо да не се върнат в учебно заведение, тъй като няма задоволително съгласни родители, в Германия тестването е наложително за всички възпитаници, а в случай че някой остави детето си у дома, то получава неизвинени отсъствия, учебното заведение няма потребност да му обезпечи различно образование, а родителите му подлежат на санкции, споделя в обществените мрежи журналистката Капка Тодорова. Така няма проблеми като проблема тук с хибридното образование за учениците, чиито родители отхвърлят тестването.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Градове 3 Коронавирус 1 Свят 2 Политика 3 Свят 1 Градове 2 Коронавирус 3 Места
Под въпрос е и времето, в което се вкарват тестванията. Тестването на деца в западни страни с високо равнище на имунизация и доста по-ниска заболеваемост в сравнение с в България е мярка за предварителна защита. В момента България е в пика на следващата вълна. Поради слабото съблюдаване на ограниченията за зелените документи, затворените сега учебни заведения са единствената действителна мярка за усмиряване на епидемията и надлежно понижаване на смъртността.

В същото време задържането на стотици хиляди деца у дома е и сериозен стопански удар, тъй като дружно с по-малките от тях у дома остават и най-малко един техен родител. Това основава освен стопански загуби - на хора и фирмите, за които те работят, само че и съществено неодобрение.

По недообмислените дейности на служебното държавно управление и бързината да се предложи решение за връщането на децата в учебно заведение наподобява, че се търси резултат от това в седмицата преди изборите. Тази логичност обаче демонстрира единствено какъв брой сбъркано е ръководството на четвъртия епизод от корона рецесията в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР