Най-желаните специалности тази година са „Право“, „Предучилищна и начална училищна

...
Най-желаните специалности тази година са „Право“, „Предучилищна и начална училищна
Коментари Харесай

6948 кандидат-студенти с мерак за диплома от ПУ „Паисий Хиле...

Най-желаните специалности тази година са „ Право “, „ Предучилищна и начална учебна педагогика “, „ Софтуерно инженерство “, „ Психология “ и „ Национална сигурност “

Общо 6948 кандидат-студенти се включиха в акцията за банкет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ за новата академична 2021/2022 година. Броят на подалите документи е с 800 повече спрямо предходната година. Данните заяви зам.-ректорът по образователната активност доцент доктор Мария Стоянова.

Крайният период за подаването на документи бе продължен до 1 юли.

Малко повече от половината от всички претенденти – 54,7%, са се възползвали от правото да вземат участие в акцията с оценките си от държавните зрелости изпити. Като съответствие това е сходно с предходната година, обясниха от Пловдивския университет. Броят на кандидатствалите с оценки от матурите е 3801 души.

Останалите 3147 претенденти се включиха в изпитната сесия от 28 до 1 юли. Предстоят из­пи­ти­те за спе­циал­ността „ Ак­тьор­ство за дра­ма­ти­чен те­а­тър “, които ще се про­ве­дат в три кръга – на 15, 16 и 17 сеп­тем­ври. Резултатите се разгласяват в раздела за кандидатстудентската акция в уеб страницата на университета:, където всеки може да ревизира оценките си със своя входящ номер. Изнесени са и пред постройката на Ректората.

Първото класиране излиза на 6 юли, вторник, изясни доцент Д-р Мария Стоянова.

В Топ 6 на най-предпочитаните от кандидат-студентите специалности тази година отпред е „ Право”, постоянно образование, държавна поръчка с вписани 541 първи стремежи от 343 дами и 198 мъже. Те ще се борят за 110 места, разпределени поравно и за двата пола.

На второ място съгласно първото предпочитание на претендентите е специалността „ Предучилищна и начална учебна педагогика “, задочно образование, държавна поръчка. Тя е посочена от 534 души. Местата в нея са 50.

Третата позиция е за „ Софтуерно инженерство “, постоянно образование, държавна поръчка с 373 първи стремежи. Приемът в нея е 90 места.

„ Предучилищна и начална учебна педагогика “, постоянно образование, държавна поръчка е посочена като първо предпочитание от 337 претенденти, което й отрежда четвърта позиция. В нея ще бъдат признати 100 души.

На 5-о място по посочвания като първо предпочитание от 286 претенденти е специалността „ Психология “, постоянно образование, държавна поръчка. В нея ще бъдат признати 60 от тях.

Шестата позиция е за специалността „ Национална сигурност “, постоянно образование, държавна поръчка, която участва като първо предпочитание в документите на 219 претенденти. Обявеният банкет в нея е 20 места.

Най-често заявяваната компетентност в подадените документи е „ Маркетинг “, постоянно образование, държавна поръчка. За нея ще аплайват 1311 души. Следващата компетентност по броя на заявяванията – 1177 пъти, е „ Бизнес мениджмънт “, постоянно образование, държавна поръчка. На трето място по този симптом е „ Психология “, постоянно образование, държавна поръчка. Тя е декларирана от 1070 души. На четвърто място се подрежда специалността „ Право “, постоянно образование, държавна поръчка. Посочена е в документите на 1042 кандидат-студенти. Специалностите „ Национална сигурност “, постоянно образование, държавна поръчка и „ Икономика и бизнес “, постоянно образование, държавна поръчка са декларирани надлежно 1022 и 1021 пъти, сочи анализът на данните.

Три специалности са с най-голяма конкуренция за едно място.

По този симптом отпред е „ Психология “ задочно образование, държавна поръчка. За 1 място в нея ще се конкурират 15 души.

По 11 претенденти ще си съперничат за една позиция в специалностите „ Предучилищна и начална учебна педагогика “, задочно образование, държавна поръчка и „ Национална сигурност “, постоянно образование, държавна поръчка.

59-годишен е най-възрастният кандидат-студент тази година. Той е подал документи за специалността „ Право “.

Най-младият е на 18 години и кандидатства за 5 специалности – „ Бизнес мениджмънт “, „ Икономика и бизнес “, „ Национална сигурност “, „ Счетоводство “ и „ Публична администрация “.

Кандидат-студент е показал 46 специалности в подадените си документи. Като първо предпочитание е вписал „ Психология “.

Най-големият брой изпити, на които ще се явява един претендент, са 3 – Английски език, Математика и Информатика, оповестиха от Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР