Най-известното клавирно дуо – виртуозните сестри Катя и Мариел Лабек

...
Най-известното клавирно дуо – виртуозните сестри Катя и Мариел Лабек
Коментари Харесай

Световноизвестното клавирно дуо Катя и Мариел Лабек и маестро Найден Тодоров с концерт в деня на изборите

Най-известното клавирно дуо – виртуозните сестри Катя и Мариел Лабек - се завръщат в София за концерт с националния оркестър на 2 април. В деня на изборите, под палката на служебния министър на културата маестро Найден Тодоров те ще показват изключителния Концерт за две пиана на Франсис Пуленк.Елегантната френска вечер включва още “ Следобедът на един фавн ” от Клод Дебюси и забележителното „ Болеро “ от Морис Равел.

Изключително сполучливата кариера на сестрите Лабек стартира от ранна възраст. Първите им уроци по пиано са с тяхната майка –италианската пианистка Ада Чеки, ученичка на Маргарита Лонг. После учат в класа на известната френска пианитка и възпитател Люсет Декав и през 1968 всяка от тях е отличена с първото място (Premier Prix) в класацията на Парижката консерватория. В края на следването си, на 17 и 19 години, по избор на Оливие Месиен под неговото артистично управление те записват първия си диск с неговата творба „ Visions de l’Amen “. Следват участията им в голям брой фестивали за модерна музика, където свирят творби на Месиен, Лучано Берио, Пиер Булез, Филип Бусманс, Дьорд Лигети и други

Изпълнението на „ Рапсодия в синьо “ на Гершуин им носи интернационална популярност и от този момент до през днешния ден продължава тяхната забележителна кариера. Определят ги като най-хубавото клавирно дуо в света (Ню Йорк Таймс). Повече от 50 години Катя и Мариел Лабек свирят и уголемяват репертоара за две пиана. С идентичен триумф извършват джаз, барок, модернизъм и пробни жанрове.

Гостуват на най-престижните оркестри като Берлинската филхармония, Чикагския симфоничен оркестър, Чешката филхармония, „ Филхармония Ла канара “, Лайпцигския „ Гевандхаус “, Лондонския симфоничен оркестър, Лондонската филхармония, Филхармонията на Лос Анджелис, Нюйоркската филхармония, Оркестъра на Париж, Оркестъра на Филаделфия, Кралския Концертгебау – Амстердам, Оркестъра на „ Санта Чечилия “ и Виенската филхармония под диригентството на Джон Адамс, Семьон Бичков, сър Колин Дейвис, Густаво Дудамел, Мирга Гражините-Тила, Зубин Мета, Сейджи Озава, Антонио Папано, сър Саймън Ратъл, Еса-Пекка Салонен, Майкъл Тилсън Томас и Яп ван Зведен.

Много творби са написани особено за тях, като „ Linea “ за две пиана и перкусии от Лучано Берио, „ Water Dances “ (Водни танци) за две пиана от Майкъл Найман, Battlefield (Бойно поле) за две пиана и оркестър от Ричард Дюбон, „ Nazareno “ за две пиана, перкусии и оркестър от Освалдо Голихов и Гонзало Грау, „ The Hague Hacking “ за две пиана и оркестър от Луис Андрисен, „ Капричио “ от Филип Бусманс, „ Концерт за две пиана “ от Филип Глас с премиера в Лос Анджелис с Густаво Дудамел и Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис, концерти за две пиана и оркестър от Брайс Деснер и от Нико Мюли.
Сестрите работят постоянно и с попзвезди като Стинг, Мадона, Елтън Джон, Том Йорк и други Музика, изпълнена от Лабек звучи в доста холивудски филми, измежду които „ Мъжът, който плачеше ” с Джони Деп, Кристина Ричи и Кейт Бланшет, „ Невидима нишка “ с Даниел Дей Люис и „ Непростимо “ със Сандра Бълок и Виола Дейвис.

КОНЦЕРТЪТ ЗА ДВЕ ПИАНА И ОРКЕСТЪР е основан за три месеца през лятото на 1932 и е считан за кулминационната точка на ранния интервал на композитора. Самият Пуленк написа на белгийския музиколог Пол Колер: „ Вие ще се убедите каква голяма стъпка напред е спрямо предходните ми работи и аз в действителност встъпвам в своя важен интервал “. Концертът е поръчан и отдаден на принцеса Едмон дьо Полиняк, настойничка на изкуствата, на която са отдадени доста шедьоври от началото на ХХ век – като „ Приказка за Лисицата, Петела, Котарака и Овена ” на Стравински, „ Павана за една умряла инфанта ” на Равел, Втора симфония на Курт Вайл и „ Сократ “ на Сати. В нейния парижки салон се е събирал музикалният авангард на тогавашното време.Премиерата е била на 5 септември 1932 на концерт на Международното общество за модерна музика (ISCM) във Венеция, в осъществяване на Пуленк и неговия другар от детинство Жак Феврие, с оркестъра на „ Ла Скала “ под палката на Дезире Дефоу (бъдещия диригент на Чикагския симфоничен оркестър). По-късно композиторът извършва концерта и дружно с Бенджамин Бритън в Англия през 1945.

Билети за концерта са налични на касата на зала „ България " и в Ивентим. 

Пълната стратегия на Софийската филхармония можете да откриете тук. 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР