Най-известната престрелка в историята на Дивия Запад – престрелката в

...
Най-известната престрелка в историята на Дивия Запад – престрелката в
Коментари Харесай

Колко див е бил Дивият Запад

Най-известната престрелка в историята на Дивия Запад – престрелката в O.K. Корал в Тумбстоун, Аризона – продължава единствено 30 секунди. В тази половин минута безпорядък към 15:00 часа на 26 октомври 1881 година, трима от тайфа, известна като „ Каубоите “, са убити, когато се изправят против братята Ърп и техния другар Док Холидей.

Няма подозрение, че се случва престрелка. Но действителните събития не наподобяват изключително на това, което ни показват много филми и книги. Освен краткостта на действието, стрелците са извънредно близо един до различен – на към 2 метра разстояние, когато стартират да летят патрони. Не е авансово уговорено, съвсем всичките 30 изстрела са изстреляни от револвери и на всичкото от горната страна – престрелката даже не се случи в О.К. Корал, а до фотостудио наоколо.

До огромна степен престрелката е незначителна, въпреки и смъртоносна. Тя се поражда от една тлееща омраза, включваща класическите детайли: ревнивост, власт, пари, съмнение и мачизъм – която в нажежената атмосфера, изпълнена с алкохол и патрони по това време, излиза отвън надзор.

Тази година, 1881 година, е една от най-дивите в американския Запад, най-малко откъм престрелки. Три месеца преди Корал, на 14 юли, шериф Пат Гарет прострелва Били Хлапето, до момента в който по-рано, през април, „ Четирима мъртви след 5-секундна престрелка “, която се организира в скандално беззаконния град Ел Пасо, Тексас.

 Tombstone (probably in 1881) (cropped)

Тумбстоун, Аризона

Дивият Запад е митологизиран още преди ерата му да завърши. Стрелбата в Корал става необятно известна едвам през 1931 година, когато Стюарт Лейк разгласява „ Биографията на Ърп “ – дълго откакто Западът към този момент е питомен. И въпреки всичко години наред „ уестърните за 10 цента “ – евтини и известни кратки книжлета – трансформират закоравелите и въоръжени герои в митове.

„ Биографията на Ърп “ въодушевява класическите филми „ My Darling Clementine “ и „ Gunfight at the O.K. Corral “. Това не е нещо извънредно. Във всяко десетилетие от основаването си филмовата промишленост се радва на лудориите на каубои, бандити, бдителните шерифи и служещите им маршали, които сега дефинират Дивия Запад.

И по този начин, въпреки и със забавяне, имената на Док Холидей, Уайът Ърп и неговите братя се причисляват към Джеси Джеймс, Били Хлапето, Бъч Касиди и Сънданс Кид – състав от герои, които надвишават жанра уестърн.

 George Caleb Bingham - Daniel Boone escorting settlers through the Cumberland Gap

Още откогато пионерите стартират да изследват вътрешността на континента от британското населено място в Джеймстаун във Вирджиния, преносимата западна граница е доста по-опасно място, в сравнение с е в края на 19 век, когато са основани доста уестърни.

За това допринасят редица фактори. Безкрайният натурален терен и съпротивата, която оказва локалното радикално население, вършат всеки опит за пътешестване сериозен риск. Има го и фактът, че новодошлите номади, преобладаващо самотни мъже, въоръжени с все по-достъпните огнестрелни оръжия, които купуват с пари от златна тресчица. Обикновено те гневно пазят собствеността си, поради спорове като Гражданската война и внезапния взрив на безвластие из градовете.

По този метод евентуалните заселници, които се насочат на запад с каруците си, са уязвими към всичко – от тежкото време до нападенията на индианци и бандити. Колонистите, имигрантите и златотърсачите пътуват с цялото си имущество и каквито пари и злато имат, те са лесни цели за обезверените, като Джак Пауърс. Ирландският крадец тероризира сектор от Ел Камино Реал – дълъг път в Калифорния – и господства в град Санта Барбара при започване на 50-те години на 19 век, до момента в който не е изпъден от града от група жители.

Такова правораздаване, ръководено от самото общество, е явно на всички места. Много от пограничните селища одобряват собствен личен кодекс на достойнството и организират някаква полицейска активност, тъй че когато са предизвестени, че наоколо има банди, те в действителност подвигат отряд, с цел да ги прогонят. В рамките на общността наказванията са сурови, а бдителността и линчуването стават нещо всекидневно.

Точно зад границата на новите американци се развива неповторима просвета към производството на говеда. Тогава терминът „ каубой “ се счита за позорен, защото е обвързван с престъпност, тъй че честните мъже, работещи с добитък, са наричани пастири. Те водят недодялан живот, който елементарно може да ги въвлече във омраза със своите противници и съседи.

Някои мъже – в това число Били Хлапето, който в никакъв случай не е бил прочут като апаш и убива множеството си жертви при самозащита, в сравнение с заради завист – стават нарушители, просто като поддържат неверната страна или се забъркват с неверните хора.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР