Най-известната победа над монголите руснаците удържат в хода на Куликовската

...
Най-известната победа над монголите руснаците удържат в хода на Куликовската
Коментари Харесай

Колко пъти руснаците са побеждавали монголската Златна орда?

Най-известната победа над монголите руснаците удържат в хода на Куликовската борба през 1380 година.

Но този успех надалеч не е единственият.

Монголското настъпление, обхванало Рус през 1237 година, е като лавина. Оказва се, че нищо не може да спре натиска на номадите, които без особени старания разгромяват княжеските дружини и завладяват даже най-силните замъци. Въпреки това понякога руснаците съумяват да се съпротивляват сполучливо на съперниците си. Така да вземем за пример, на монголите им се постанова да държат обсадата на дребния град Козелск цели 50 дни, а от Смоленск са изцяло отблъснати. Но до сериозна победа над нахлулия зложелател тогава не може да става и дума.



„ Отбраната на Рязан “Андрей Миронов (CC BY-SA 4.0)

В последна сметка Рус е покорена и попада под политическа и икономическа взаимозависимост от разпрострялата се се покрай границите в южните степи могъща Златна орда. Нейните ханове стартират да събират постоянен налог и да раздават на съветските князе ярлици (грамоти-разрешения) за ръководство в личните им земи, като с наслада подклаждат враждите посред им и понякога поддържат една от страните. В хода на един сходен спор се случва и първата сериозна победа на съветските войски над монголите.

 Баскаки

БаскакиСергей Иванов

В началото на XIV в. тверският княз Михаил Александрович и московският княз Юрий Данилович оспорват ярлика на великото княжество, което му дава старшинство над останалите съветски правници. Юрий, който е женен за Кончака, приелата православието сестра на хан Узбек, притегля поддръжката на Ордата. Въпреки това в борбата край село Бортенево на 22 декември 1317 година тверската армия съумява да разбие взаимните сили на московския властник и монголския пълководец Кавгадий. Михаил Александрович знае, че врагът няма да му елементарни този срам (особено откакто Кончака умира в тверски плен). Без да чака в земите му да пристигна наказателната експедиция, през 1318 година той непринудено отива на съд при хана и по този начин и не се връща жив назад.



„ Смъртта на Михаил от Твер “Пимен Орлов

В средата на XIV в. в Златната орда настава политическа рецесия – за две десетилетия на престола се сменят 25 ханове. Монголите водят гневна битка между тях за власт, само че в това време не стопират да грабят съветските княжества, които понякога съумяват сполучливо да ги отхвърлен. Така да вземем за пример през 1365 година в сражението край Шишевската гора е победен бек (княз) Тагай, който разграбва рязанските земи. Две години по-късно в борбата при р. Пяна проваляне търпи емир Булат-Тимур, чиято армия нахлува в рамките на Городецкото княжество.



„ Победата над татарите край Шишевската гора “Свободни източници

Кулминацията на многовековния руско-монгослки спор става битката сред Московските княжества, които през 1370-те са се трансформирали в главния център на съветската опозиция против Ордата, и могъщия беклярбек (бек на всички бекове) Мамай, който бележи големи триумфи в подчиняването на разнообразни елементи на Златната орда. През 1378 година на р. Вожа руснаците съумяват да удържат значима победа над пратените при тях войски: разгромени са пет тумена (около 50 000 войници), петима военачалници остават да лежат на бойното поле, в това число командващият мурза Бегич.



„ Татарите бягат от бойното поле край река Вожа, гонени от гнева Божи “Свободни източници

Две години по-късно на Куликово поле (недалеч от Тула) войската на московския княз Дмитрий Иванович се сблъсква към този момент със самия Мамай. „ И настана сеч люта и велика, и борба жестока, и тътнеж страшен; от сътворението на света съветските велики князе не бяха водили такава битка… “, написа за тази борба в Летописната повест. „ Когато се биеха, от шестия до деветия час, като дъжд от облак се лееше кръв и на съветските синове, и на врагове, и безчислено голям брой падна мъртво и от двете страни. И доста руси бяха покосени от татари, а татари – от руси. И падаше мъртвец върху натрупа, татарско тяло върху християнско тяло; тук-таме се виждаше руснак, погнал татарин, и татарин, преследващ руснак “.

 Битката на Пересвет и Челобей на Куликовото поле

Битката на Пересвет и Челобей на Куликовото полеМихаил Авилов

Изходът от сражението взема решение съветският полк от засада, който удря атакуващата монголска кавалерия в тила. Мамай, изгубил съвсем цялата си армия, бяга и скоро е дефинитивно завършен от своя главен противник – хан Тохтамиш, който, за разлика от узурпатора Мамай, е потомък на Чингис хан и се счита за легален властник на Ордата. Тохтамиш съумява да постави завършек на рецесията в Ордата през 1382 година, когато подпалва Москва и възобновява заплащането на налог. Въпреки това, процесът на избавление на Рус, отпушен след триумфа на Куликово поле, към този момент не може да бъде спрян.



„ Защитата на Москва от армията на Тохтамиш през 1382 година “Архивна фотография

Руските князе към този момент не гледат монголите със боязън и боязън. Те постоянно саботират заплащането на налог, без да се тревожат от реакцията на Златната орда, която се разпада след удара на средноазиатския поробител Тамерлан в средата на XIV век. Последните опити руснаците да бъдат покорени подхваща хан Ахмат, който ръководи така наречен Голяма орда – най-голямата останка от в миналото могъщата страна.



„ Защитата на Москва от армията на Тохтамиш, XIV век “Аполинарий Васнецов

През 1472 година монгослката армия се пробва да пробие в Москва, само че е спряна на р. Ока край Алексин. Осем години по-късно е проведен нов поход. Противниците се срещат при р. Угра и след няколко несполучливи опитата да форсира водната бариера Ахмат извежда войската си. С властта на монголите в Рус е свършено дефинитивно. 

 Сблъсъкът при р. Угра, 1480

Сблъсъкът при р. Угра, 1480Свободни източници

създател: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР