Най-интересното от новия брой на Марица. Панаирът - паметник на културата Пловдивските

...
Най-интересното от новия брой на Марица.
Панаирът - паметник на културата
Пловдивските
Коментари Харесай

Четете в Марица: Кой уби Ботев? Мрежата като Околчица зара...

Най-интересното от новия брой на " Марица ".

Панаирът - монумент на културата

Пловдивските депутати от " Демократична България " Христо Иванов и Йордан Иванов са внесли искане до Министерството на културата Международен панаир-Пловдив да бъде разгласен за народен монумент на културата.

„ Проведохме и среща с министъра на културата Велислав Минеков, след която чакаме да бъде взето решение. Ако Панаирът получи статут на монумент на културата с национално значение като исторически обект, ще бъде предпазен от закона. На територията на Панаира никой няма да има право да подхваща промени без координиране с НИНКН и Министерството на културата ”, изясни общинската съветничка от Демократична България Веселина Александрова.

 

Шофьорка в обаян кръг сред ЧСИ, банка, КАТ и Общината

Години наред пловдивчанка върви по тъгите поради проблем, обвързван с колата й и с натрапен запор върху нея. Нейният татко Цветан потърси „ Марица “, с цел да показа за неуместния проблем.

Всичко почнало преди 17 години. Тогава дамата не върнала в точния момент остаряла банкова карта и й наложили санкция в размер на 150 лева Дъщеря му обаче не била навреме известена от финансовата институция, твърди нейният татко, и по този начин години наред се натрупала наказателна рента към сумата, до момента в който тя повишена на над 4 бона. Тогава към този момент казусът бил предаден на ЧСИ, който подхванал дейности, с цел да събере парите. 

 

Кой умъртви Ботев? Мрежата като Околчица поради кино лентата на Максим Генчев

„ Вече е ясно кой умъртви Ботев - Максим Генчев! “ Със сигурност това е най-популярната имитация в обществените медии от неделя вечер насам. Написа я журналистката Веселина Седларска след тв премиерата на кино лентата „ Ботев “ на режисьора Максим Генчев по БНТ1 на 2 януари. Мрежите безусловно прегряха от мнения за лентата, отдадена на Христо Ботев и най-много на последните му дни, приключили със гибелта на Околчица. 

За първи път още в навечерието на днешния рожден ден на един от националните ни герои той стана тематика №1 и в обществените мрежи. Извън протоколните венци, цветя и речи. При това борбата за Ботев в нета върви с небивала гняв, въпреки и с очебийно превъзходство на тези, които са уверени, че войводата стихотворец се обръща в гроба поради лентата на Максим Генчев.

 

Куриозното е, че кинопремиерата на „ Ботев “ беше през март предходната година и мина много безшумно отвън известието, че е била почетена от президента Румен Радев. Но Българска национална телевизия обра цялата сила на творбата, колкото и е противоречиво да назовем по този начин кино лентата.

 

Доц. Георги Лозанов:

Ботев на режисьора Генчев е Франкенщайн от клишета

 

Филмът подразни първо с това, че го демонстрират по публичната телевизия, която взе участие в основаването му като копродуцент. Премиерата на кино лентата мина от дълго време, само че съвсем нищо не се чуваше за него - имаше просто ориста на един неприятен филм Но когато той мине през Българска национална телевизия, добива в някакъв смисъл социална тежест и значителност. Става съвсем публична позиция.

Проблемът в този филм, поради което реакцията е най-остра, е, че възражда  старата соцпропаганда, която по този метод възпроизвежда и основава облиците на героите от българското минало и освободителното придвижване. Тези герои са лишени от естествената си човешка мотивация и характерности, превърнати са в клишета, които в действителност имат за цел да основат героика, създадена по времето на комунизма, твърди доцент Георги Лозанов в изявление за „ Марица ”.

 

Възстановяват остарелия състезателен комплекс до " Колодрума "

Старият състезателен комплекс северозападно от зала „ Колодрума ", употребен дълги години от Пловдивския университет, ще бъде възобновен и върнат към живот. Теренът от 8,4 дка от дълго време тъне в съсипия, а тогавашните тенис кортове и баскетболни стадиони са неизползваеми.

За парцела имаше нескончаем правосъден спор сред Община Пловдив и Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски ”. В последна сметка предходната година администрацията завоюва делото, а преди броени дни от университета освободиха дребната зала до " Колодрума " и терена северно от нея.

 

Стари муцуни напират за шефски заплати в „ Свободна зона ”

Петима претенденти са подали документи за присъединяване в състезанието за управителен ръб на „ Свободна зона ​- Пловдив ” АД. Почти всички са остарели фрагменти - някогашният регионален шеф и ексзам.-кмет на Пловдив Розалин Петков, който и сега е изпълнителен шеф на сдружението, както и настоящите членове на СД Валерий Петров и Атанас Атанасов.

Заявление е подал и тогавашният общински консултант Никола Папазов, който също беше в състава на директорския ръб. Петият претендент е Миглена Цанкова. Всички до един са позволени до присъединяване в състезанието, излиза наяве от протокола на комисията. Тя се оглавява от зам.-кмета по финансите Величко Родопски. В състава <210> на сесия бяха определени съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев и Ангел Славов, а също по този начин и Слави Георгиев, нечленуващ в партия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР