Най-хубавата кола е новата, но най-вече когато е служебна и

...
Най-хубавата кола е новата, но най-вече когато е служебна и
Коментари Харесай

Защо да не сменяте 10-годишната си кола?

" Най-хубавата кола е новата, само че най-много когато е служебна и просто се качваш в нея и караш " - мъдростта на българския народ в региона на придобиването и употребата на МПС е несъмнена. Въпреки това, малко на брой измежду нас биха могли с ръка на сърцето да кажат, че не ги изкушава опцията да се качат в автомобил, който е по-нов от настоящия им, написа Money.bg.

Затова и не е изненада, че съгласно статистиката на Асоциацията на автомобилните производители в Европа през предходната година България е била в челото на континента по напредък на продажбите на нови коли. При старите имаше прочут спад, само че и с невъоръжено око се вижда, че в огромните градове насищането с коли към този момент е цялостно.

Нека да приемем, че сега карате кола на 10 години - известен модел от междинен клас на наложил се производител. Поддържате я в положително функционално положение и нямате нужда от нещо по-голямо. Защо пък да не се разделите с нея и да вземете нещо по-ново (или напряко чисто ново)? Ето няколко аргументи.

Старата кола към този момент е изплатена

Икономическата обстановка не е за подценяване. Макар да не се извършиха най-мрачните предсказания за мраз, мрак, опашки по бензиностанциите и съветска телевизия в петък вечер, към момента Европа остава мощно застрашена от криза. На български език това значи интервал на съкращения, замразени заплати и цялостен куп други неприятни неща, които не се комбинират добре с огромен разход като този за автомобил.

Няма значение дали ще е на лизинг, или ще платите цената вкупом - при всяко състояние новият автомобил е сериозен удар по джоба. В същото време, дори не помните по кое време е била последната вноска по лизинга на настоящето ви МПС. Наистина ли е толкоз значимо в този момент да извършите огромния разход - с всичките съпътстващи го опасности?

По-евтини поддръжка и налози

Това е първият абсурд, с който се сблъсквате в този текст. В България, а и в доста други страни разпоредбите са такива, че по-новата кола носи със себе си по-висок налог. Буквално наподобява все едно притежателите биват осъдени за това, че са си взели по-ново возило.

Това обаче е нищо спрямо цените на поддръжката. Ако си вземете нова кола, в интервала на гаранцията ще би трябвало да я обслужвате единствено във фирмен сервиз с публично предложените от производителя консумативи. Твърде постоянно нито сервизът е по-добър от останалите, нито консумативите са толкоз по-специални... само че пък плащате доста повече. Иначе гаранцията пада, а точно в първите няколко хиляди километра пробег се демонстрират фабричните недостатъци и по никакъв начин не е прелестно да плащате за отстраняването им от джоба си.

Даже и без гаранцията си остава казусът с много скъпите и характерни елементи на новите модели. Все по-малко системи се вършат ремонтопригодни и техническите проблеми се вземат решение с подмяната на цели модули. Неприятната истина е, че добре поддържаната 10-годишна кола ще минава през " бокса " не по-често от по-новата, само че в това време престоят при механика е много евентуално да излезе по-евтино.

По-малко чупливи джаджи

На моменти сме склонни да се чудим по какъв начин сме живели преди всеобщото въвеждане на автоматика и климатика по нашите пътища. Шегата настрани, само че актуалните коли са същински компютри на колела - претъпкани са с електроника и електромеханични системи, основани за да вършат шофирането и возенето по-комфортни.

Монетата обаче има и противоположна страна. Чувствителните сензори не се усещат прекомерно добре в българските условия на необятни и дълбоки дупки по пътищата и горива с качество, за което " подозрително " е комплимент.

При колите от началото на 10-те години също има доста електроника, само че по-рядко ще ви се постанова да търсите механик с тапия за програмист, който да се бори с капризите на мултимедията и вградената навигация, с датчика на налягането на аварийна гума (истинска история...) или с електронната система за запалване без ключ.

Повече успокоение

Това към този момент е чисто субективно и психическо, само че качим ли се в новата си кола, започваме да я пазим повече от зениците на очите си и всеки несигурно паркиращ някъде към возилото ни автомобил се трансформира в мотив за избиването на студена пот. Даже не разясня мащабите на драмата, която най-малката драскотинка по бронята може да провокира.

Всичко това в действителност е хубаво (и е прелестно, в случай че сте толкоз загрижени и за околните си хора), само че не би трябвало да забравяме, че автомобилът е основан първо с цел да ни служи и чак по-късно с цел да бъде знак на обществен статус и разцвет. Това някак по-добре се усеща зад кормилото на не толкоз лъскаво, само че съвършено работещо возило.

Освен това, новите коли си остават цел за крадците. Макар в доста аспекти да сме напуснали 90-те е реалност, че към момента десетки коли биват незаконно отнемани всяка седмица у нас. Най-често това са настоящи модели.

Всъщност е по-екологично

Това е несъмнено най-голямата изненада, само че е доста разумно. Автомобилното произвеждане надалеч не е най- " зеленото ", като това важи и за електрическите автомобили (най-вече поради техните акумулатори и рисковите субстанции, които съдържат). Всяка кола, която не напуща улиците до края на потребния си живот, способства за това да няма свръхпроизводство.

Добре поддържан мотор на тази възраст ще има естествени екологични индикатори - стига да не е с отстранен DPF филтър или катализатор. Това изисква избрана инвестиция, само че резултатите са забележими на всяка улица, където можем да забележим безусловно създадени в един и същи ден коли, от които едната работи като нова, а другата генерира към себе си черни облаци като рейс " Икарус ".

Вместо умозаключение

Неслучайно в текста приказваме за 10-годишен автомобил от междинен клас. Това подсигурява съответно равнище на безопасност; екологични индикатори, които няма да попаднат под ударите на рестрикциите в огромните градове и достъп до най-малко главните модерни технологии за възстановяване на шофьорското преживяване.

Поддържането на колата в редовност изисква от вас не просто от време на време да отделяте време и пари, а да деянията отговорност. Това обаче е единственият метод да сте сигурни, че тя е в действителност надеждна. При по-старите коли тези разноски евентуално стават по-големи, а към този момент се вижда и софтуерната разлика. Затова там всяка сериозна щета е мотив съществено да се замислите дали си коства да продължавате да влагате пари в амортизираното возило.

С тази публикация не ви споделяме да не си купувате нови коли - те са прелестни и човек в действителност се усеща прелестно зад кормилото им, само че вървят в комплект със съответните разноски. А от време на време просто има по-важни неща.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР