Най-голямото проучване в историята на т.нар. near-death experiences или изследване

...
Най-голямото проучване в историята на т.нар. near-death experiences или изследване
Коментари Харесай

Съзнанието на човек може да остане активно до няколко минути след клиничната смърт

Най-голямото изследване в историята на така наречен near-death experiences или проучване на положение, покрай гибелта, демонстрира, че съзнанието на човек може да продължи изненадващо дълго, откакто мозъкът изцяло е изключил, написа io9.

Данните от проучването настояват, че тези неповторими преживявания са доста повече от халюцинации и че даже самото определение за клинична гибел може би би трябвало да бъде променено.

Обикновено изказванията за чувство и осъзнатост след клиничната гибел се отхвърлят с аргумента, че това са илюзии и халюцинации и че не са показателни за същинското схващане.

Мащабното изследване на проф. Сам Парния и екипът му от Университета на Саутхамптън обаче демонстрира, че наближавайки положението на гибел, нашето схващане изпитва много необятен набор от чувства. Подобни преживявания са същински и би трябвало да се взимат доста по-сериозно.

Парния и екипът му са изследвали 2060 пациенти, жертви на сърдечен удар. От тях единствено 330 са оживели, а от тях 140 настояват, че са изпитали някакъв тип осъзнатост, до момента в който са били връщани назад към живота. Интересно е, че множеството пациенти нямат цялостен спомен от чувството, което значи, че губят памет поради упойващите субстанции или резултата от вредите върху мозъка.

" Трябва да изместим границите на това, което считаме за декларация за гибел, съобразявайки се с разнообразни положения, които едвам в този момент започваме да осмисляме ", прави извод в отчета си професорът.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР