Най-голямото препятствие пред хората с редки заболявания е липсата на

...
Най-голямото препятствие пред хората с редки заболявания е липсата на
Коментари Харесай

Искат спешна имунизация на хората с редки заболявания, зараз...

Най-голямото затруднение пред хората с редки болести е неналичието на информация. Една от най-уязвимите сега групи продължава да се лута с питания по какъв начин би трябвало да се случи ваксинирането против ковид. Това съобщи пред „ Марица “ Наталия Григорова, която е ръководител на „ Българска Хънтингтън Асоциация “.

Организацията на „ зелени коридори “ от понеделник до четвъртък, както предписва заповедта на служебния министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров, не дава отговор на потребностите на хората с редки болести. Необходим е специфичен проект за имунизиране на най-уязвимите групи в обществото. Особен миг поради спецификата на другите здравословни проблеми в листата на редките заболявания е, че няма изясненост при кои болести се предлага провеждането на имунизация. Проблемен се обрисува и достъпът до ваксини за хората от тази група в дребните обитаеми места, прибавя още Григорова.

В България не съществува формален указател на страдащите от редки болести и по тази причина следенето на разпределението на имунизациите измежду тази група е мъчно. Според данните, които ръководителят на „ Българска Хънтингтън Асоциация “ даде на медията ни, към половин милион души страдат от редки болести, а ваксинираните измежду тях са под 1%. Тази информация наподобява повече от стряскаща, защото Наталия Григорова е безапелационна, че смъртността от коронавирус при тези хора е 100-процентова. Освен това рискът от болест при тях е нараснал, защото зависят директно от грижите на медицински личен състав, който обслужва и други пациенти. Подобни контакти са фактор, улесняващ разпространяването на инфекцията.

Поради тази причина общността на хората с редки болести, представлявана от пациентските организации, се обръща към здравните управляващи с рекомендация, входирана от „ Българска Хънтингтън Асоциация “. В документа се желае незабавното включване на страдащите от редки заболявания към предпочитаните групи за ваксиниране против ковид-19.

Предвид тревожната статистика при започване на пандемията през 2020г. асоциацията се е обърнала към Министерство на здравеопазването с искане за правене на управление за предварителна защита и лекуване на хора с редки заболявания, инфектирани с КОВИД-19, което обаче остава без отговор. Организацията е създала и ориентировъчен проект в няколко стъпки, с които грижата за болните от редки заболявания, инфектирани с ковид, да стане по-адекватна и в сходство със международните стандарти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР