Най-голямото желание на Атина е да избегне още един спасителен

...
Най-голямото желание на Атина е да избегне още един спасителен
Коментари Харесай

Гърция не иска повече спасителни пакети. Но се надява на нещо друго

Най-голямото предпочитание на Атина е да избегне още един избавителен пакет - което значи, че страната се потребност от орязване на дълга, написа CNBC. " Вече има светлина в края на тунела ", съобщи с вяра министърът на финансите Евклид Цакалотос през юни.

След месеци на препирни Европейският съюз и Международния валутен фонд се съгласиха да провиснал още средства на закъсалата страна, с което третият избавителен пакет доближи 40.2 милиарда евро.

Финансовите министри от еврозоната направиха доста дребни крачки към облекчение на дълга по това време. Сегашната стратегия би трябвало да завърши през септември на идната година. Гърция бе разтърсвана от непрекъсната финансова рецесия от 2010 година насам, а през 2015 година дори имаше риск да напусне еврозоната.

Целта на премиера Алексис Ципрaс е да си върне достъпа до пазара на държавните облигации и да остави зад тила си досегашната институционална поддръжка. Затова въпрос за дълготрайния дълг е този, който ще продължи да господства полемиките. През юли Атина, след тригодишно неявяване, пусна 5-годишни облигации със междинна облага от 4.66%.

Но дългът на Гърция не може да бъде ръководен в дълготраен проект без да бъде продължен или банален, счита МВФ, която натиска за по-лесни бюджетни цели. Европейските кредитори сега упорстват за остатък преди дълга от 3.5% от брутния вътрешен артикул.

По-рано тази седмица обаче немският финансов министър Волфганг Шойбле съобщи, че въпросът за облекчение на дълга на Гърция изобщо не е на дневен ред. Според източници на CNBC обаче тази позиция може да се промени след изборите в Германия и диалозите да стартират още през ноември или декември на тази година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР