Най-голямото изложение за потребителска електроника в света приключи преди дни

...
Най-голямото изложение за потребителска електроника в света приключи преди дни
Коментари Харесай

Скритата и най-важна тенденция на CES 2023

Най-голямото ревю за потребителска електроника в света завърши преди дни в Лас Вегас. CES 2024 предстоящо обърна внимание на изкуствения разсъдък, както и на други технологии за интелигентен дом, коли и така нататък

Една изключително значима наклонност обаче остана незабелязана, оповестява The Verge. И тя е, че на CES 2024 доста от фирмите, в това число огромни имена, подчертаваха над взаимосъвместимостта.

Това е концепцията, че устройствата и екосистемите на фирмите би трябвало да работят добре една с друга. През годините в ИТ сектора непрекъснато има битки чия екосистема и стандарти ще се наложат. Затова и доста компании имат лични платформи, които " затварят " потребителите в тях.

Другата част от сектора пък работи в посока отвореност. Институциите в Европа също желаят да има по-голяма взаимосъвместимост сред устройствата и софтуерните платформи на другите компании. Така потребителите ще могат да са свободни да избират артикули и услуги, които харесват, а не които се постанова да употребяват.

CES 2024 сподели, че към този момент и огромни имена мислят в тази посока. Гугъл да вземем за пример разгласи сливането на своята услуга Nearby Share с тази на Samsung - Quick Share. Именно това име ще остане за услугата, която разрешава елементарно прекачване на файлове сред устройства с Android, които са физически близо едно до друго. А LG ще предлага Quick Share като авансово конфигурирано приложение и за Windows компютрите си. Телевизорите на LG ще имат и внедрен Chromecast.

Samsung също по този начин разшири партньорството си с Microsoft. Притежателите на някои смарт телефони Galaxy ще могат да ги употребяват като уебкамера в приложението Microsoft Teams.

Amazon пък употребява нов протокол - Matter Casting, с концепцията да направи по-лесно излъчването на видео сред устройства. Хардуерът няма значение, значимото е единствено и двете устройства да имат приложение, което поддържа Matter Casting.

CES 2024 сподели и забележителен растеж на интереса към Qi2 - това е стандарт за безжично презареждане на устройства. iPhone 13, 14 и 15 към този момент го поддържат. Амбицията е и повече Android смарт телефони да го поддържат, което значи, че ще може да се изпозлват едни и същи безжични зарядни за повече модели устройства.

Всичко това са дребни стъпки в посока на повече взаимосъвместимост, само че са значими. Особено като се има поради, че до момента сходни дейности бяха необичайност от фирмите. Освен това не е имало толкоз доста паралелни начинания в тази сфера едновременно. Затова е обнадеждаващо, че промишлеността най-накрая вижда, че във взаимосъвместимостта няма нищо ужасно, а ще е от изгода за всички.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР