Най-голямо повишение се отчита при кредитите за консолидация – 34

...
Най-голямо повишение се отчита при кредитите за консолидация – 34
Коментари Харесай

Българите теглят най-много кредити за образование и покупка на автомобили

Най-голямо покачване се регистрира при заемите за консолидация – 34 на 100. На второ място са заемите за обучение с 29 на 100 растеж.

 

А на трето са заемите за покупка на използван автомобил – с растеж от 24 на 100.

 

Единствено при заемите за ремонт на дома се следи лек спад на междинните суми на заявките до 11 465 лв.. Той се изяснява със засилващата се наклонност българите да правят сами част от работата по ремонтите поради растящите цени на услугите в този бранш и да купуват най-вече материали и консумативи.

 

Това излиза наяве от новото издание на обзора „ Потребителският заем на българина “. Той се издава два пъти годишно – напролет и есента от " “БНП Париба Лични Финанси ”. Неговата цел е да показа информация за потребителското кредитиране в България, показва Банкер..

 

Заявленията с най-висока междинна сума бяха подадени от хората на възраст 40-49 години. Те аплайват приблизително за 16 263 лева за консолидация, за 17 551 лева за обучение и за 14 980 лева за покупка на използван автомобил.

 

Според специалистите, това се изяснява с обстоятелството, че доста от тези хора имат добра кариера и относително високи приходи, което им разрешава да осъществят по-големи проекти благодарение на потребителски заеми, които умерено ще могат да погасяват.

 

Интересно наблюдаване е, че хората на възраст 50-59 години аплайват за най-голяма междинна сума за покупка на коли „ втора употреба “ – 15 322 лв..

 

За такива заеми най-често подават документи 20-29 годишните, които към този момент са почнали работа и желаят да закупят първия си личен автомобил. Хората от тази възрастова група са подали 26,5 % от заявките, само че в това време те са и с най-ниска междинна стойност – 8718 лв..

 

В интервала ноември 2022 година – април 2023 година е регистриран растеж от 24 на 100 на междинната сума на заявките за финансиране на фамилни тържества и тя доближи 8398 лв..

 

Експертите изясняват тази наклонност с отпадането на всички противоепидемични ограничавания и опцията за образуване на огромни събирания във връзка на абитуриентски балове, сватби и други.

 

Значителен растеж от 29 на 100 се следи и при заемите за обучение. През последните шест месеца междинната сума на заявките доближи 9094 лева и те са на четвърто място по този индикатор.

 

Най-често за тази цел търсят финансиране хора във възрастовите групи 20-29 и 40-49 години, което се изяснява и с основните стадии и събития в стила на живот на хората.

 

Заявленията в офисите на банката са с най-голяма междинна сума – 12 026 лв.. Това е с 19 на 100 повече спрямо интервала ноември 2021 година – април 2022-а.

 

На второ място със междинен размер от 11 863 лева са молбите за потребителски заеми, подадени по телефона. Това демонстрира, че хората към момента избират да се срещнат или да беседват с съветник, който да им предложи най-хубавото решение по отношение на персоналната им обстановка.

 

Средният размер на онлайн заявките набъбна с 21,5 % и доближи 10 807 лв..

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР