Най-голямата в света литиево-йонна батерия бе включена по-рано тази седмица

...
Най-голямата в света литиево-йонна батерия бе включена по-рано тази седмица
Коментари Харесай

Включиха най-голямата литиево-йонна батерия в света

Най-голямата в света литиево-йонна батерия бе включена по-рано тази седмица към електропреносната мрежа в Южна Австралия, с което създателят на “Тесла ” Илън Мъск съблюдава обещанието си да направи оборудването за 100 дни, в противоположен случай построеното щеше да е гратис.

Стотици устройства “Пауърпак ” получават зареждане от вятърни турбини в Южна Австралия и при растеж на потреблението в настъпващото там лято ще могат да обезпечат ток за 30 000 семейства за един час, давайки три пъти повече електрическа енергия от която и да е конфигурирана сега батерия, показва “Файненшъл таймс ”. Щатът имаше съществени проблеми предишното лято в южното полукълбо, като при стихия целият щат остана без ток.

 SCIENCE: Australia`s battery farm contenders

Милиардерът Мъск предложи по-рано тази година да реши казуса със дефицита на пикова електрическа енергия в щата Южна Австралия, като сподели, че в случай че не го направи в границите на 100 дни, няма желае пари за инсталираните уреди. Последва конкурс, който бе завоюва от “Тесла ”, договорът бе подписан, а 63 дни по-късно оборудването бе построено и започнаха проби за включване в мрежата.

Батерията с мощ 100 мегавата, която може да обезпечи 129 мегаватчаса електрическа енергия, е обвързвана към ветрофермата “Хорнсдейл ”, оперирана от френската компания “Неоен ”, която има 99 турбини с обща мощ 315 мегаватчаса. След зареждане тя освободи 70 мегаватчаса електрическа енергия в мрежата на щата в четвъртък.
“Южна Австралия в този момент е водеща в света по електрическа енергия от възобновими енергийни източници, която се доставя до домове и офиси 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Така се прави история ”, съобщи на откриването на батерията в петък щатският министър председател Джей Уедърхил. Тя е инсталирана край градчето Джеймстаун, на 225 км северно от щатската столица Аделаида.

Според оценки инсталирането на батерията е коствало на “Тесла ” към 50 млн. австралийски $ ($38 млн.). Компанията към този момент има сходна батерия в Калифорния, само че тя е 80-мегаватова.

Според поддръжниците на плана тя ще е от особена изгода в щата, който към този момент получава 40% от електричеството си от вятърна сила, само че има проблем при липса на вятър. Противниците на възобновимите енергийни източници обаче упрекват Мъск, че предлага “холивудски решения ” в страна, разчитаща на изкопаеми горива – главно въглища – за към две трети от електричеството си.

Разработка на “Самсунг ”
Батерии с графен се зареждат 5 пъти по-бързо
 Приличащите на пуканки графенени „ топки ”, с чиято помощ смарт телефони могат да се зареждат за 12 минути вместо за час. Приличащите на пуканки графенени „ топки ”, с чиято помощ смарт телефони могат да се зареждат за 12 минути вместо за час.
“Самсунг електроникс ” е създала нова технология с потреблението на графен, с която литиево-йонните акумулатори устоят повече и се зареждат по-бързо, което може да даде мощен подтик на тази промишленост, в случай че бъде приспособена за всеобщо произвеждане.

Южнокорейската компания разгласи по-рано тази седмица, че изследователското й звено – “Самсунг адванст инститют ъв текнолъджи ” (САИТ), сполучливо е синтезирало “графенени топки ”, които можат да усилят потенциала на батерията с 45% и да ускорят до 5 пъти зареждането й по отношение на сегашните стандарти.
Глобалната промишленост за съставни елементи в електрониката счита графена за “материал знамение ” поради неговата издръжливост, електропроводимост и разтегливост. Той е обсъждан като опция на актуалните литиево-йонни акумулатори от откриването му през 2004 година Представлява форма на въглерода, при която атомите се подреждат в еднослойна решетка, която идеално пасва за създаването на по-малки и тънки акумулатори, само че с по-голям потенциал.

“Самсунг ” твърди, че батерия с графен може да бъде изцяло заредена за 12 минути, до момента в който за сегашните литиево-йонни би трябвало към час. Тя може да бъде употребена и при електрически автомобили, защото продължава да работи устойчиво при температури до 60 градуса по Целзий. САИТ създал метод за потребление на кварц за синтезиране на графен, наподобяващ на триизмерна пуканка, като употребява тези графенени “топки ” като материал за възстановяване на литиево-йонните акумулатори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР