Най-голямата публична скулптура в Европа бе официално открита днес в

...
Най-голямата публична скулптура в Европа бе официално открита днес в
Коментари Харесай

Най-голямата скулптура в Европа вече е факт!

Най-голямата обществена статуя в Европа бе публично открита през днешния ден в Белгия, оповестяват международните медии. Тя е дело на френския ваятел Бернар Вене и съставлява стоманена структура с форма на полукръг, като по-високата й част е 60 метра (т.е. два пъти по-висока от скулптурата на Христос Спасителя в Рио де Жанейро). Тежи 250 тона. Наречена е „ Голямата арка “ и е инсталирана от двете страни на белгийската права от автомагистрала E411 - в Лаво-Сент-Ан, сред Намюр (Белгия) и Люксембург.

„ Това е въплъщение на инженерната мисъл. Докато изливахме 2800-те тона бетон, трябваше да затворим автомагистралата за два дни. Не беше елементарно - не е като да рисуваш акварел. Все отново наподобява, че на водачите им харесва. Някои от тях споделиха, че я възприемат като две ръце, издигащи се ликуващо към небето “, обобщава посредством езика на простосмъртните креативната "хамалогия " Бернар Вене.

Идеята за скулптурата се ражда през далечната 1984 година. Неин "баща " е тогавашният френският министър на културата Жак Ланг, който предлага на Вене да направи „ Голямата арка “, само че на френската автомагистрала А-6, покрай гр. Оксер. Заради мощно публично неодобрение, съпроводени с улични митинги, планът е отритнат и... заровен в продължение на три десетилетия.

През 2014 година, - за наслада на Бернар Вене - концепцията е "ексхумирана ", а реализацията - изнесена отвън Франция: в белгийския район Валония. Огромната статуя се състои от две елементи: ниска - към 30 м.,и висока - 60 метра. Изработването е лишило "само " 6500 часа. Цената на "инсталацията " е 2.5 млн. евро, като по-голяма част от тях са поети от сателитната фондация на белгийската машиностроителна корпорация "Джон Кокерил “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР