Най-голямата областна болница в Северозапада МБАЛ Д-р Стамен Илиев в

...
Най-голямата областна болница в Северозапада МБАЛ Д-р Стамен Илиев в
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за туберкулоза се провеждат в Монтана

Най-голямата регионална болница в Северозапада МБАЛ " Д-р Стамен Илиев " в Монтана стартира седмица на отворените порти, отдадена на битката с туберкулозата. Поводът е отбелязването на Международния ден за битка с жълтата гостенка – 24 март.
От през днешния ден, 18 март до 22 март, всеки може да се прегледа от експерт в отделението по пневмология и фтизиатрия. Работното време е от 8-13 часа , като прегледите са изцяло безвъзмездни и не изискват направление от персонален доктор.
Това е последната седмица на отворени порти от Програмата на Глобалния фонд за битка с туберкулозата, малария и СПИН, която изтича през март 2019 година България работи по нея от 2008 година, като й бе обезпечено финансиране за предварителна защита и лекуването на тези заболявания.
Отделението в Монтана е финансирано по тази стратегия, ремонтирано е, оборудвано с техника, компютри, ледник за запазване на медикаменти и длъжностен автомобил за домашни визити.
По програмата се заплащаха изцяло медикаментите и консумативите за проучвания в лабораторията, лекуват се гратис болните, без значение дали са здравно обезпечени. Важно е да се означи, че всеки болен, който има уверение, че е обществено слаб, получава по 90 лв. месечно за храна и медикаменти в продължение на три месеца. За болните от по-тежката мултирезистентна туберкулоза се финансираше 2-годишно лекуване, като първите 6 месеца те лежат гратис в профилиран стационар в Габрово, а след това 18 месеца се лекуват в домашни условия под наблюдението на доктор, който ги посещава в дома им със служебния автомобил, обезпечен от Фонда. Програмата осигуряваше и средства за акции за предварителна защита, превоз и хонорари на медицински експерти.
Благодарение на настоящата стратегия за 10-години заболеваемостта от туберкулоза в Монтанско е намаляла три пъти, като районът е бил преди този момент с едни от най-високите за страната равнища от 68 на 100 хиляди души население, а сега е 21 на 100 хиляди, колкото е и междинното равнище за страната.
След изтеглянето на Фонда грижата и финансирането ще би трябвало да поеме напълно страната, оповестяват от лечебното заведение. На 22 март в Министерството на здравеопазването е планувана среща, на която ще се разиска национална стратегия за битка с туберкулозата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР