Най-голямата литературна награда на Франция, Гонкур, беше присъдена във вторник

...
Най-голямата литературна награда на Франция, Гонкур, беше присъдена във вторник
Коментари Харесай

Бивш филмов режисьор печели наградата Гонкур, най-престижната литературна награда във Франция

Най-голямата литературна премия на Франция, Гонкур, беше присъдена във вторник на някогашния кино режисьор Жан-Батист Андреа за романа му " Veiller sur elle " ( " Пазете я " ), разрастващ се в мрачните фашистки години на Италия.

52-годишната Андреа оказа въздействие в англоезичния свят с два добре признати превода, „ Сто милиона години и един ден “ и „ Дяволи и светци “.

Последният му епос от 600 страници се концентрира върху ваятел и романса му с жена от доста по-богато родословие.

Андреа е изковал необикновен път, започвайки като сценарист и кино режисьор в кариерата си в киното, която го видя да прави няколко кино лентата, в това число черната комедия от 2006 година „ Big Nothing “ с присъединяване на известния артист от „ Приятели “ Дейвид Швимер.

Той се обърна към романите относително късно през 40-те си години, като първата му книга беше оповестена през 2017 година „ Пази я “ е четвъртият му разказ.

„ Исках да напиша нещо по-голямо от това, което бях писал преди, да си потегли зад всички ограничавания, които в началото си бях наложил през 20-те години в киното... само че които също по този начин парадоксално бях наложил на първите си три романа ", сподели той пред радио France Inter в края на октомври.

" Това е респект към Италия, страната на моите предшественици “, добави той.

По вековна традиция спечелилият в Гонкур се разкрива по време на обяд в ресторант Drouant в центъра на Париж.

Освен авторитет, премията подсигурява нарастване на продажбите - приблизително през последните 20 години до към 400 000 копия.

Андреа изпревари стилистично смелия разказ на обичания Ерик Райнхард за упадъка на една жена, откакто я напусна семейство.

„ Sarah, Susanne et l'ecrivain “ („ Sarah, Susanne et l'ecrivain “) на Райнхард споделя историята на жена, доведена до обезсърчение от ужасяващ брачен партньор.

В знак на напрегнатата конкуренция журито присъди премията едвам на 14-ия кръг от гласуването. „ Това е доста прочувствен миг, избърсвам сълзите си в таксито “, сподели Андреа, когато дойде в ресторанта.

Състезаващи се награди 

Всяка година има четирима финалисти за премията. < p> В съревнование беше и Гаспар Кьониг, който преди този момент се е фокусирал върху метафизичен есета и завоюва доста почитатели с „ Хумус “, историята на двама млади аграрни деятели, които се опълчват на интензивното земеделие.

Но един от кандидатите, Нейге Сино, нямаше късмет да завоюва с помощта на дългогодишно съревнование с друга премия, Prix Femina, която беше основана една година след Goncourt през 1904 година, с цел да провокира открития сексизъм на своите създатели, Jules и Edmond de Goncourt.

Sinno завоюва Prix ​​Femina в понеделник за нейния роман за блудничество и полово принуждение, " Triste tigre " (Тъжен тигър) -- дейно я изключва от Гонкур по неписаните правила на съперничеството.

Веднага след Гонкур, а също и в ресторант Drouant, е връчването на Renaudot, доста по-непредвидима премия.

Първоначално стартира като смешка през 20-те години на предишния век от публицисти, убиващи време в очакване на журито на Гонкур, Ренодо в този момент се счита за една от най-хубавите награди във Франция.

Тази премия отиде при паметната писателка Ан Скот за нейния разказ „ Les insolents “ за жена на четиридесет години, която напуща Париж, с цел да преоткрие живота си.

В електрическа кариера Скот е бил модел, барабанист в пънкарска къща група и постоянен на нощната ъндърграунд парижка сцена. Тя стартира да написа на 29-годишна възраст, като по-специално написва романите " Asphyxia " и по-късно " Superstars ".

Наградата Renaudot не минава без несъгласия през годините, като мнозина упрекват нейните жури, че са връчили премията на свои другари през годините приятелския книжовен свят на Париж.

Това включваше даването на премията за есе за 2013 година на Габриел Матцнеф, който прекара десетилетия в писане за желанията си към секса с деца и беше изправен пред следствие за обезчестяване след публикуването на книгата „ Съгласие “, която в този момент беше трансфорат във филм.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР