Най-голямата италианска авиокомпания Alitalia, основана през 1946 г., престава да

...
Най-голямата италианска авиокомпания Alitalia, основана през 1946 г., престава да
Коментари Харесай

Последният полет на Alitalia

Най-голямата италианска самолетна компания Alitalia, учредена през 1946 година, престава да съществува заради банкрут. В 22:05 (23:05 ч. българско време) AZ1586 - последният полет на компанията, излетя от град Каляри на остров Сардиния и транспорти 177 пасажери до интернационалното летище Фумичино в Рим.

Полетът бе изпълнен от един от най -опитните водачи на гражданската авиация в Италия, Андреа Джоя, който е в компанията от 1989 година и е летял към 15 хиляди часа през това време.

От 15 октомври водещият авиопревозвач в страната ще бъде държавната компания Italia Trasporto Aereo (ITA), основана през октомври предходната година с решение на италианското държавно управление. Тогава управляващите приказваха за " вложение в бъдещето " и " рестартиране на системата за въздушен превоз ". Според тях основаването на ITA има за цел да поддържа конкурентоспособността на националния бизнес и туризма.

Първият полет на ITA бе плануван за петък сутринта в 6,20 часа от летище Милано Линате до град Бари.
 Alitalia е мъртва. Да живее Alitalia?
Alitalia е мъртва. Да живее Alitalia?

Рим не се отхвърля от концепцията за народен транспортьор, макар изгубените милиарди и мрачните прогнози

Фалитът на Alitalia приказва за неуспеха на дългогодишните опити на италианската страна, национални и задгранични вложители да спасят известната самолетна компания. Последният от тези опити пристигна през август 2014 година, когато беше реализирано съглашение с Emirati Etihad Airways да му се продаде 49 % дял от италианския народен транспортьор. Споразумението планува рекапитализация на Alitalia за обща сума от 1,158 милиарда евро, напомня vesti.ru.

На корпоративен референдум през април 2017 година чиновниците на Alitalia отхвърлиха антикризисния проект за развиване, препоръчан от новото висше управление на самолетната компания. В резултат на това в Alitalia беше въведено спешно ръководство, по време на което държавното управление отпусна заеми на обща стойност 1,8 милиарда евро на самолетната компания, с цел да продължи настоящите си интервенции. Общият размер на държавните финансови инжекции в Alitalia от 1974 година възлиза на към 13 милиарда евро.
 Alitalia остава в предишното. Компанията стопира полетите от 15 октомври
Alitalia остава в предишното. Компанията стопира полетите от 15 октомври

Причината за преустановяване на активността на самолетната компания са големите загуби

През септември тази година Европейската комисия стигна до заключението, че заемите, предоставени от държавното управление на Alitalia по време на ръководство при изключителни обстановки, са противозаконни, защото опонират на разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на държавните помощи. По решение на Европейската комисия италианската страна би трябвало да събере тези пари от самолетната компания с лихви.

Това не е единственият проблем с банкрута на Alitalia. Трима изключителни комисари не престават да се разплащат с личния състав на компанията, в която работят 10,5 хиляди души. Едва предната вечер те уведомиха служащите, че ще им бъдат изплатени втората половина от септемврийските им заплати, които до момента бяха забавяни.

Кодовете на полетите на Alitalia и 52 от нейните самолети ще бъдат наследени от ITA, в която сега ще работят към 2800 души.

Не е решен и въпросът с придобиването на марката Alitalia. Извънредните комисари желаеха да получат 290 милиона евро за него, само че управлението на ITA до момента е предложило единствено 90 милиона за марката на остарялата самолетна компания и нейните интернет домейни.

Късно в четвъртък вечерта стана известно, че е допустимо да се реализира съглашение за придобиването на марката Alitalia от новата компания за 90 млн. евро. Благодарение на това новият транспортьор ще резервира известното име и буквено означение на полетите AZ.

През февруари 2020 година вторият италиански въздушен транспортьор Air Italy разгласи ликвидацията си. Причината се дължи на " непрекъснати и структурни проблеми на пазара ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР