Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, призова днес правителството в

...
Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, призова днес правителството в
Коментари Харесай

СИРИЗА призова правителството в Атина да предприеме действия спрямо РСМ

Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, прикани през днешния ден държавното управление в Атина да предприеме дейности, откакто водачът на ВМРО-ДПМНЕ и претендент за министър председател на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си тирада още веднъж назова страната си " Македония " в несъгласие с Преспанския контракт, заяви гръцката телевизия Скай, представена от БНР и Българска телеграфна агенция.

СИРИЗА изрично осъжда нарушаванията на Преспанския контракт, подписан сред Атина и Скопие през 2018 година, съгласно който тогавашната Република Македония промени името си на " Република Северна Македония ".

Гръцката партия припомня на ВМРО-ДПМНЕ, че договорът планува и наказания за нарушаванията му, които произтичат от интернационалното и европейското право.

„ Преспанският контракт е (част от ) европейското право и цялостното му съблюдаване съставлява нужна причина за присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз “, се споделя в изказването на СИРИЗА.
В него се напомня още, че през 2021 година и Съединени американски щати одобриха закон, който планува наказания за нарушение на Преспанския контракт.

Гръцката опозиционна партия също така упреква и ръководещата в Гърция " Нова народна власт ", и спечелилата изборите в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ, които принадлежат към Европейската национална партия, че се пробват да „ торпилират един контракт, който съставлява основен миг за всички нации на Балканите, с цел да привлекат националистическа аудитория “.

Напрежението в връзките сред Атина и Скопие стартира, откакто новоизбраната президентка на Северна Македония Гордана Силяновска при полагането на клетва на 12 май също не употребява конституционното име на страната си.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР