Най-голямата европейска икономика готви най-големия си експеримент, свързан със съвременния

...
Най-голямата европейска икономика готви най-големия си експеримент, свързан със съвременния
Коментари Харесай

Големият експеримент на Германия с 4-дневната работна седмица

Най-голямата европейска стопанска система готви най-големия си опит, обвързван със актуалния трудов пазар на страната. Германия все по-често и все по-сериозно обмисля въвеждане на 4-дневна работна седмица, оповестяват международните организации, цитирайки настояването на профсъюза IG Metall.

В продължение на половин година десетки компании от разнообразни сектори към този момент взеха решение да редуват четири дни работа с три дни почивки, а огромен екип от експерти ще следи и документира данните и ще проучва резултатите.

Такива опити към този момент са правени в други страни, в това число във Англия и изводите са, че нормално съкратеното работно време води до по-добри резултати и по-голяма мотивираност измежду чиновниците.
 Снимка 583035
Източник: iStock Images

Възможно ли е обаче въвеждането на 4-дневна работна седмица на държавно равнище?

Сериозните договаряния сред синдикати, работодатели и държавно управление стартират в средата на ноември. За момента множеството работодатели отхвърлят предлагането.

Асоциацията на работодателите в Германия даже също по този начин подлага на критика предлагането с тезата, че намаляването на работното време до желаната степен при цялостно компенсиране на заплатите би означавало нарастване на почасовото възнаграждение с 8,6 %.

Ако към това се прибавят и желаните от IG Metall 8,5%, общата сума ще бъде 17,1 %. Това обаче би надвишило потенциала на немската стоманодобивна индустрия и би представлявало екзистенциална опасност за бранша.

Независимо от това дали предлагането ще бъде признато на национално равнище и по кое време, към този момент е ясно, че пилотният експериментален интервал, в който ще вземат участие десетки немски компании, ще се координира от консултантската компания Intraprenör.

Тя е работила по аналогични опити в Съединени американски щати, Австралия, Исландия и Англия.

В момента се организира процедурата за селекция на предприятията, в които ще се тестват резултатите от съкращаването на работната седмица. Поканата за кандидатстване е отворена, като концепцията е да бъдат подбрани към 50 компании с разнообразни профили.

Резултатите от огромния немски бизнес опит ще станат ясни следващата година. И евентуално въз основата на тях ще бъде по-сериозно премислено и възможното приемане на по-малка работна седмица на национално равнище.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР