Най-голямата дъщеря на оттеглящия се президент на Филипините Родриго Дутерте

...
Най-голямата дъщеря на оттеглящия се президент на Филипините Родриго Дутерте
Коментари Харесай

Власт по наследство: Дъщерята на Дутерте стана вицепрезидент на Филипините -

Най-голямата щерка на оттеглящия се президент на Филипините Родриго Дутерте постави клетва като вицепрезидент. Сара Дутерте даде обещание да сплоти Филипините на гала в Давао, предава Би Би Си. Именно там 44-годишната жена пое от татко си поста кмет на града преди повече от десетилетие - преди да направи кариера в националната политика.

Тя постави клетва паралелно с претендента си за президент Фердинанд Маркос-младши, който скоро ще размени татко ѝ на президентския пост.

" Предстоящите дни може да са цялостни с провокации, които изискват от нас да бъдем по-единни като нация ", съобщи госпожа Дутерте.

Шестгодишният ѝ мандат дружно с Фердинанд Маркос младши ще стартира публично на 30 юни.

Като претенденти на изборите през май двамата реализираха исторически победи, като сътвориха мощен съюз и се придържаха към посланието за единение, което оказа помощ на доста от техните съдружници да завоюват власт и в други държавни структури.

Във Филипините президентът и вицепрезидентът се избират поотделно.

Родриго Дутерте е спорна фигура на " мощен човек ", който пристигна на власт през 2016 година с обещания да понижи престъпността и да се оправи с рецесията с опиатите в страната. Критиците му настояват, че по време на петте си години на власт Дутерте е насърчил полицията да извърши хиляди извънсъдебни убийства на обвинени лица в границите на по този начин наречената от него " война против опиатите ". Международният углавен съд прикани за публично следствие на хилядите убийства, станали по време на смъртоносните репресии.

Дутерте беше декларирал, че ще се кандидатира за вицепрезидент, преди да промени решението си предишния месец и да разгласи отдръпването си от политиката. В неделя той застана до щерка си, когато тя постави клетва за новата си роля.

Фердинанд Маркос младши - прочут с прякора Бонгбонг - също участва на церемонията. Подобно на бъдещия си вицепрезидент, той също е наследник на някогашен филипински водач. Баща му, с който споделя едно име, е свален от власт като деспот на страната по време на въстание през 1986 година Избирането на Бонгбонг значи, че семейство Маркос ще се завърне след 36 години на власт в президентския замък Малаканян. Семейство Маркос в никакъв случай не се е извинявало за злоупотребите по време на остарялата тирания, нито е върнало огромна част от съкровищата, за които е упреквано, че е откраднало от националната хазна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР