Най-голямата частна медийна група в Австрия, оценявана на стотици милиони

...
Най-голямата частна медийна група в Австрия, оценявана на стотици милиони
Коментари Харесай

Медиите на Дитрих Матешиц от Red Bull: Империя за стотици милиони, заплашена от изчезване

Най-голямата частна медийна група в Австрия, оценена на стотици милиони евро - Red Bull Media House - остана без притежателя си.

От стрийминг платформата на Red Bull до малкия екран Servus TV - в нея попадат някои от известните медийни канали в Австрия, само че бъдещето им без Матешиц наподобява нестабилно.

Според австрийския Der Standard - милиардерът може да е обезпечил една част от медиите си с финансиране за няколко години напред през специфична фондация.

С годишни доходи от 440 млн. евро Red Bull Media House е най-голямата частна медийна компания в страната - изпреварвана единствено от публичната ORF.

Голяма част от тези пари обаче не идват от нормалния източник на облага - рекламата. По данни на Standard, едвам към 70 млн. евро се дължат на външни контракти с клиенти. Всичко останало е генерирано от концерна Red Bull, благосъстоятелност на Матешиц.

Медиите и медийната продукция, изключително видеото, са най-важният канал за маркетинг на брандаи метода на живот, който той въплъщава - спорт, рискови прекарвания, клубна просвета, завършения и спортни събития.

Red Bull създава наличие посредством медийната си компания за малките екрани по целия свят. Марката постоянно се вижда в фрагмента - от време на време по-натрапчиво, различен път по-дискретно, само че постоянно видимо.

Един от най-силните моменти беше излъчването на скока от " ръба на Космоса ", който беше изпълнен от Феликс Баумгартнер през 2012 година със спонсорството на Red Bull.

Най-ценното владеене в медийната империя на Дитрих Матешиц е малкия екран Servus TV - главният канал за разпространяване на... личния му мироглед,

Телевизията е наричана още " алпийската Arte " поради документалните си продукции, портрети и филми.

Както написа Der Standard - " най-важната целева група на Servus е един човек - Дитрих Матешиц ".

Бизнесменът купува районната стратегия Залцбург ТВ преди към 20 години, като през 2009 година я преобразува в Servus TV. Първоначално тя не пуска вести, само че в последните години стартира да развива лични излъчвания и публицистични излъчвания с " различни " позиции.

Едно от тях се води от швейцарския политик Роже Кьопел, който е измежду дейните поддръжници на Доналд Тръмп и съперник на демократичния ред. Кьопел е основен редактор и на списанието Weltwoche, в което популяризира тайни теории против Covid-ваксините и възхвалява Владимир Путин за това, че е " осветил кухия морализъм на своите съперници и упадъка на Запада " с военната инвазия в Украйна.

С помощта на Матешиц Servus TV купува правата за няколко огромни спортни събития - в това число за Европейското състезание по футбол през 2024 година, - с цел да ги излъчва на районно равнище в немскоезичните страни в района.

Ден след гибелта на бизнесмена, Formula 1 разгласи, че ще удължи " сполучливото си партньорство със Servus TV ", тъй че каналът ще продължи да излъчва надпреварите онлайн в Австрия най-малко до 2026 година

" Индустрията продължава да не схваща по какъв начин каналът, който продължава да е на алено, е кадърен да си разреши високите вложения за телевизионни спортни права, които възлизат на десетки и от време на време стотици милиони. Red Bull обаче пази безмълвие във връзка с тези данни ", разяснява австрийския вестник.

Servus държи към 4 - 4,5% от общата зрителска публика в Австрия, повече от всички други частни канали.

Под шапката на Redbul е и издателското поделение, което разгласява няколко известни списания като " Servus in Stadt und Land " (посветено на живота в провинцията, районни обичаи, традиции, храна, питиета, ваканции и др.), " Bergwelten ", " Speedweek ", " Carpe diem " и научното " Terra Mater ".

Benevento, което също е част от групата, е книжно издателство за документална литература - с книги от биографии на известни персона, през политика и история, до известна медицина, логика на психиката и образование на децата. Сайтът Pragmaticus разгласява публикации от учени, само че с журналистическа преправка, отдадени на фундаментални тематики като публични науки и геополитика.

Всичко това е застрашено от изгубване, тъй като привилегиите, които Матешиц е успявал да обезпечава на пазарно-неустойчивите си медии, в този момент ще бъдат спрени. Наследниците на Red Bull ще би трябвало да решат какво ще се случи с бъдещето на бизнеса - в това число на медийното му крило - решението ще бъде взето от мажоритарните притежатели, семейството Ювидхая от Тайланд.

По неофициална информация - Дитрих Матешиц е съумял да " застрахова " обичаната си Servus TV, като ѝ обезпечи финансиране през фондация. Схемата, по която това би трябвало да стане, към момента не е изяснена обществено, само че в случай че тя бъде задействана според слуховете, малкия екран ще си подсигурява умерено битие за няколко години напред.

Ако наследниците на Матешиц решат да съкратят съществено част от рекламните разноски, това би довело до край или съществено преструктуриране на медийния му бизнес в сегашния тип.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР