Най-голямата атомна електроцентрала в Европа - АЕЦ Запорожие - отново

...
Най-голямата атомна електроцентрала в Европа - АЕЦ Запорожие - отново
Коментари Харесай

Пак ракетен обстрел по АЕЦ Запорожие и взаимни обвинения между Русия и Украйна -

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа - АЕЦ Запорожие - още веднъж е била подложена на ракетен обстрел през последните 24 часа, за който Руската федерация и Украйна си насочиха взаимни обвинявания.

Говорителят на съветското военно министерство Игор Конашенков съобщи, представен от БНР, че за последното денонощие украинците са обстрелвали АЕЦ Запорожие три пъти, като четири снаряда са паднали върху покрива на постройка, в която се съхранява нуклеарно гориво.

" Режимът в Киев продължава да с актовете на нуклеарен тероризъм по отношение на Запорожката нуклеарна централа. Изтреляни бяха 17 ракети, четири от тях уцелиха покрива на специфична постройка номер 1, където се съхранява нуклеарно гориво, създадено от американската компания Уестингхаус. 10 други ракети се взривиха на 30 метра от склад за нуклеарни боклуци ", съобщи Конашенков добави, че равнищата на радиация в централата остават в норма и че съветските сили са унищожили американска гаубица в региона на Днепропетровск, откъдето съгласно Кремъл украинските сили обстрелват централата.

От украинската компания " Енергоатом " настояват, че днешният обстрел е съветско дело.

Това е следващият случай, в който двете страни размениха обвинявания за пукотевица по централата. В четъвртък поради други удари тя за малко беше изключена от електрическата мрежа, което сътвори риск от нуклеарен случай. Тогава украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че експертите в Запорожката нуклеарна централа са предотвратили най-лошия сюжет " макар непрекъснатите съветски офанзиви ".

" Искам да подчертая, че обстановката остава доста рискова и рискова. Всяко наново изключване от мрежата, всевъзможни дейности на Русия, които могат да провокират изключване на реактори, ще доведат централата още веднъж до ръба ", предизвести Зеленски.

Вчера стана ясно, че инспектори от Международната организация за атомна сила имат намерение да посетят Запорожката атомна електроцентрала в понеделник.

Септември и октомври ще са основните месеци от войната - твърди представителят на украинското военно разузнаване Вадим Скибицки, представен от УНИАН.

Той окачестви решението на съветския президент Владимир Путин от тази седмица да усили числения състава на армията с 10% като увеличение на изтъквам " пушечното месо " в Украйна.

Понстоящем съгласно английското военно министерство, Русия ускорява офанзивите си в Донецка област в опит да предотврати украинска контраофанзива. През миналата нощ Украйна заяви за съветски удари в Бахмут в Донецка област, само че също по този начин в Запорожието и към Харков, където един човек почина след поразяването на учебен център. Русия упреква Киев за нови удари през днешния ден следобяд против цивилни цели в така наречен Донецка национална република.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР