Най-голяма потребност от размествания има в учебните програми по български

...
Най-голяма потребност от размествания има в учебните програми по български
Коментари Харесай

Произведения на Вазов отиват в по-долен клас, 12-годишните няма да учат лихви и ориентиране с компас


Най-голяма нужда от разбърквания има в образователните стратегии по български език и литература. След това се подреждат математика и география и стопанска система. Това излиза наяве от завършилия обзор на всички стратегии по общообразователните предмети от I до X клас.

В него са взети поради мненията на работни групи с присъединяване на 210 учители и резултатите от три особено проведени допитвания. Включени са и изводите от националните външни оценения в IV, VII и X клас.

Общо 12 са предложенията за промени в образователните стратегии по български език и литература.

Предлага се да вземем за пример предишните глаголни времена, причастията, наречията и предлозите да се реалокират от V в VI клас, а по-леките тематики, свързани с местоименията, с еднородните елементи в елементарното изречение, с дейната и пасивната лексика, с паронимите, с писането на обобщение и на делово писмо да слязат в по-долни класове или в прогимназията.

Има концепция осъществяването на морфемен разбор да не се включва в общообразователната подготовка, а по него да се работи в разширената. По литература предложенията са две – Вазовите „ Левски “ от „ Епопея на забравените “ и „ Под игото “ да се реалокират от Х в IX клас, а „ Моето семейство и други животни “ (Даръл) да не се учи в наложителните образователни часове.

Тези промени няма да утежнят образователната стратегия в нито един клас, показват от Министерството на образованието.

Най-много са тематиките по математика, които са препоръчани за пренасяне в по-горен клас или в разширената подготовка. Такива са да вземем за пример Еднаквости в равнината, Класическа възможност, Елементи на стереометрията. Според учителите за заем, лихва и квартил би трябвало да се учи в разширената или в профилираната подготовка.

Предлага се изчисляването на елементарна рента, което в този момент се учи в V клас, да се преподава две години по-късно, а уменията за изграждане на успоредник и на триъгълник по разнообразни дадени детайли да се изискват от седмокласниците в разширената подготовка, а не от всички. Ще се разисква също преместването в идващ клас на понятията полуравнина и силует на полуравнина.

Не е належащо всички петокласници да могат да се ориентират с компас и да пресмятат междинната плътност на популацията, считат учителите.

Друга концепция е в по-горен клас да се учат определянето на географски координати по глобус и по карта и изчисляването на действителни дистанции благодарение на цифров мащаб, както и понятията градусна мрежа, географска широчина и дължина.

Има предложение за облекчение на програмата по география и стопанска система и в първи гимназиален стадий. Ще се мисли дали понятия като президент, високоразвити и разрастващи се страни, енергийна успеваемост, Европейски парламент, Европейска комисия, които в този момент се учат в IX клас, да се извадят от образователната стратегия по този предмет, тъй като се усвояват в хода на образованието по-рано и/или през други образователни предмети.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР