Най-големият в света пречиствател на въздуха, представляващ 100-метрова кула, пълна

...
Най-големият в света пречиствател на въздуха, представляващ 100-метрова кула, пълна
Коментари Харесай

Най-новото китайско чудо пак най-високо и голямо в света!

Най-големият в света пречиствател на въздуха, представляващ 100-метрова кула, цялостна с въздушни филтри и захранвана от слънчеви панели, завърши тестванията си край китайския град Шанси. Местните управляващите търсят способи за справяне с националния проблем - хроничния смог, а кулата доста усъвършенства качеството на въздуха в радиус от 10 квадратни километра, съгласно ръководителите на плана, оповестява South China Morning Post. Кулата пречиства 10 милиона кубически метра въздух дневно. След тестването се възнамерява инсталирането на 500-метровата версия на това оборудване в един от кварталите на града.

Тестовете на гигантския пречиствател Smog Free Tower се прави от експерти от Китайската академия на науките. В доклада се оповестява, че кулата филтрира 15% от фините прахови частици PM 2.5, един от най-вредните съставни елементи на замърсяването на въздуха в градовете и токсичните оксиди на азота и сярата.

Строителството на кулата приключи през май 2016 година, само че инсталацията към момента се тества. Почистващото устройство получава електрическа енергия от слънчевите панели, ситуирани в основата на кулата. Около инсталацията има 10 датчика за чистотата на въздуха. Хората, които живеят и работят в радиуса на кулата, означават, че тя е ефикасна и тиха.

По-рано в централния парк на Пекин е построена друга пречиствателна станция, проектирана от холандския художник и откривател Даан Розегаард (Daan Roosegaarde). Седемметровата кула на Розегаард пречиства 720 000 м3 дневно и се зарежда от градска мрежа, чиято електрическа енергия се създава от електроцентрали, работещи с въглища.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР