Най-големият тръбопровод за горива в САЩ възстановява постепенно работата си

...
Най-големият тръбопровод за горива в САЩ възстановява постепенно работата си
Коментари Харесай

Кой стои зад атаката срещу ключовия тръбопровод в САЩ

Най-големият водопровод за горива в Съединени американски щати възвръща последователно работата си след хакерска атака с искане на откуп в петък. Смята се, че зад офанзивата, при която са овладени компютърните системи и данни на тръбопровода, стои кибербандата " Тъмна страна ", основана в Източна Европа.

От компанията оператор на тръбопровода увериха, че нямат желание да се поддадат на изнудването. Днес обаче организация Блумбърг оповестява, че часове след офанзивата на хакерите са платени 5 млн. $ в непроследима криптовалута. Последствията са съществени - рецесия в доставките на гориво, повишаване на цените.

Опашки на бензиностанциите, тук-там грозни подиуми при паническото пазаруване на бензин - това подсети рецесията за тоалетна хартия при започване на пандемията. Това е резултатът от прекъсването на тръбопровода с дължина 8850 км, който придвижва близо половината от горивата за Източното крайбрежие на Съединени американски щати. Цената на бензина скочи над 3 $ за галон.

Журналистът Симеон Гаспаров сподели пред Българска национална телевизия, че има съмнения за съветска връзка в хакерската офанзива, а публицист Майкъл Вайс е загатнал името на България.

Той даде образец по какъв начин е действано с българския предприемач Емилиян Гебрев. Той го загатна и сподели, че персонално е взимал изявление от него. Каза, че тези офанзиви не са инцидентни.

Само за предходната година с сходна офанзива в Съединени американски щати са ударени над 2400 образователни заведения, над 500 здравни заведения, над 100 държавни институции.

Поне 3500 бензиностанции в редица щати са останали без гориво. Властите приканиха хората да не се презапасяват и да не наливат бензин в пластмасови съдове, което беше показано в Туитър.

Тръбопроводът към този момент работи, само че доставките ще се възстановяват най-малко след няколко дни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР