Най-големият самолет в света - АН-225 Мрия (Мечта на украински)

...
Най-големият самолет в света - АН-225 Мрия (Мечта на украински)
Коментари Харесай

При атака е унищожен украинският Мрия- най-големият самолет в света

Най-големият аероплан в света - АН-225 " Мрия " ( " Мечта " на украински) - е погубен от Русия, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба.

" Русия може да е унищожила нашата " Мрия ", само че те в никакъв случай няма да могат да разрушат нашата фантазия за мощна, свободна и демократична европейска страна. Ние ще надделеем! ", написа той в Туитър.

По-рано през днешния ден президентът Владимир Зеленски удостовери, че самолетът е бил погубен на 26 февруари на летище Антонов покрай Киев.

" Вчера загубихме, за жалост, нашата " Мечта ", само че остарялата " Мечта ". И в този момент строим нова. Слава на Украйна! ", написа Зеленски, съобщи " Офнюз ".



Възстановяването на самолета Ан-255 ще коства повече от 3 милиарда $ и ще отнеме доста време, написа Укринформ.

Това е единственият аероплан от този вид създаван в миналото. Той е издигнат през 80-те години. Първият му полет е на 21 декември 1988 година

" Мрия " може да транспортира до 275 тона и това го прави най-тежкотоварният летателен уред, построяван в миналото. Самолетът е толкоз огромен, че може да транспортира и галактически совалки, прецизира Би Би Си. Той е издигнат, с цел да транспортира руската совалка " Буран ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР