Най-големият риск пред страната ни е ескалация на войната в

...
Най-големият риск пред страната ни е ескалация на войната в
Коментари Харесай

Йовчев: Влезе ли страна от НАТО във войната, Путин вдига картата на термоядрената заплаха

" Най-големият риск пред страната ни е ескалация на войната в Украйна и замесване на страна-членка на НАТО в нея. „ Това би разрешило на Путин да вдигне картата на термоядрената опасност. Тогава той ще договаря с Джо Байдън, с водачите на Европейски Съюз. Във вътрешен аспект той ще показа това нещо като Отечествена война, което изисква всички сили ”. Това съобщи Цветлин Йовчев – някогашен ръководител на ДАНС пред.За нападението на Русия над Украйна и предшестващата оценка на нашето разузнаване, че няма да има нахлуване, той изясни, че оценката ни е била на основа на обменена информация с сътрудници. „ Нашата страна няма големи запаси, посредством които да построи съществени разследващи качества в Русия ”, сподели някогашният вътрешен министър.

Относно концепцията за промени в спецслужбите, някогашният ръководител на ДАНС и някогашен вътрешен министър сподели: „ Склонен съм да заподозря, че зад заявеното желание да се смeни управлението на спецслужбите има предпочитание за преодоляването им, тъй като не виждам съществени причини за промяна. Те имат задоволително принадлежности да ревизират изказванията си и в случай че има тези неща, могат да аргументират промяната ”.Йовчев позволява, че като цяло като че ли и президентът (Румен Радев) застава на позиция, която не е доста вярна сега. „ Той се нарежда като остра съпротива на ръководството. Това не е ролята му по Конституция, това е неправилна позиция ”, изясни той.

„ Неправилно е служебно държавно управление да прави такива фрапантни промени като промяна на ръководителя на ДАНС. Може би в действителност би трябвало да се намерения не да се режат пълномощията на президента, а да се лимитират дейностите на служебното държавно управление. При промяната тогава нямаше реакция, а имаше възторженостти. Сега същите хора, които тогава адмирирараха тези дейности, изясняват по какъв начин президентът бил овладял службите ”, сподели някогашният ръководител на ДАНС. Той не има вяра, че службите биха могли да въздействат на изборните резултати. „ Силата на специфичните служби е върху събирането и обработката на информация, а не в репресивни функционалности по един или различен метод върху жителите ”, сподели Йовчев.

Бившият ръководител на ДАНС е безапелационен, че е нужно държавното управление да има доверие в службите. „ Ако няма доверие, те не могат да взаимодействат ”, сподели той и даде образец с два типа доверие – към тяхната подготвеност или към тяхната преданост в избрана посока. „ Ако приказваме за втория случай, по-добре е да няма такава лоялност, тъй като приказваме за политическа интервенция ”, сподели някогашният началник на ДАНС.

Йовчев не поддържа обединяването на цивилното и военното разузнаване. „ Това е рисково, това ще откъсне военното разузнаване от директните връзки и ще затрудни активността на службите. Не виждам никаква изгода от това нещо ”, съобщи Цветлин Йовчев.По мотив убийството на Алексей Петров преди тъкмо месец, той сподели, че поръчковите закононарушения, изключително против лице като Алексей Петров, са готови с доста запас. „ Убеден съм, че сътрудниците на някакъв стадий ще могат да повдигнат хипотези от кои кръгове са причинителите, само че дали това нещо ще може да бъде потвърдено в съда, не зная ”, сподели Йовчев.

„ Алексей Петров е човек, който се е проявявал в разнообразни обществени функции. Различно от 90-те до 2000-та година и друго по-късно. Не бих го определил като човек от службите, не е бил на такова место, където да има нужните познания и умения, с цел да се причисли към тях. По-скоро като човек от едрия бизнес. Това не е първият атентат против него, има два публични атентата преди ”, изясни някогашният вътрешен министър.

Запитан по какъв начин би могъл да работи Петров като оръжие против политическа мощ, той сподели, че преди с неофициалната власт, която е имал, е възлагал репресиране на избрани среди. „ Именно по този метод би могъл да бъде употребен Алексей Петров – да стартира принуда по отношение на съперниците, без значение дали са в стопанската система или в политиката и близкото им обграждане ”, сподели Йовчев.

Запитан дали чака наличието на Васил Божков в страната да докара до земетресения, той сподели, че не чака нищо сходно. „ Васил Божков и Алексей Петров са с радикално друг профил. Не мисля, че Божков би могъл да бъде употребен за оръжие към избрани политически или стопански кръгове ”, изясни Йовчев.

Относно споменаване на думата „ посолството ” в политическите среди, той сподели, че това е подстрекателство в общественото пространство от опита на избрани среди да покажат, че имат извънредно добра връзка с нашите сътрудници и надали не нашите сътрудници постановат решенията в страната. „ Това е цялостна машинация. Не седят по този начин нещата. Дори като (бивш) ръководител на ДАНС никой не ми е оказвал освен напън, дори и намек не ми е правил по какъв начин да подредим назначенията надолу ”, съобщи Цветлин Йовчев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР