Най-големият производител на автомобили в света ще се върне в

...
Най-големият производител на автомобили в света ще се върне в
Коментари Харесай

Toyota залага на полуелектрически ренесанс през 2024

Най-големият производител на коли в света ще се върне в бързата лента за придвижване. Toyota Motor рискува да остане обратно в революцията на електрическите транспортни средства и новият началник на компанията Коджи Сато дава обещание да навакса.

Но през 2024 година главният фокус на Toyota ще бъде върху реализиране на водачество в региона на хибридите с акумулатори и газ, оповестява Reuters.

Toyota, чиито продажби наближиха 9 млн. автомобила през годината, приключваща през март 2023 година, губи инерцията на пазара на електрически автомобили още през 2019 година, което дава опция на някои съперници да се възползват от това.

Tesla измести Toyota от позицията на „ бестселър “ в Калифорния през 2023 година В същото време в Китай първият всеобщо създаван електрически автомобил на Toyota - bZ4X, беше посрещнат хладно, защото локалните марки като BYD натрупат все по-голяма известност за сметка да обичайните производители.

С оценката на Tesla (която по едно време възлизаше на 1 трилион долара), засенчваща Toyota, чиято пазарна капитализация е към една четвърт от това, и с видимо единомислещото единодушие, че бъдещето е напълно електрическо, пред Сато стои тежката задача да промени очертаващото се ново статукво. Когато поема ръководството през април, той показва електрическа пътна карта, която включва проучвания на нови технологии и възобновяване на производството на Toyota.

И напредъкът е налице. Продажбите на чисто електрически коли на Toyota се чака да се усилят четирикратно през 2023 година по отношение на 2022 година, въпреки и от ниска база. А през октомври компанията разгласи " софтуерен пробив " в региона на твърдотелните акумулатори, обещавайки доста по-дълъг пробег и по-бързо зареждане.

Генералният проект на Сато ще отнеме време: моделите от последващо потомство ще се появят едвам през 2026 година Но темпото на съперниците се забавя, дружно с търсенето. По данни на Canalys през първите девет месеца на 2023 година световните продажби на електрически автомобили са били малко под 10 милиона, което допуска почти 30% нарастване за цялата година. Това е по-малко от трицифрения растеж през 2021 година General Motors и Ford Motor понижиха или отложиха капиталовите си проекти за електрически автомобили, а намаляващите цени и растежът понижиха маржа на оперативната облага на Tesla.

Междувременно Toyota разполага със зряла технология, която може да употребява под формата на хибридни коли. Компанията е пионер в тази композиция от акумулаторен мотор и бензинов мотор с Prius през 1997 година Идеята се радва на подем в Съединени американски щати и Китай, а анализаторите на Nomura считат, че по-високите цени на петрола ще ускорят внедряването ѝ през 2024 година

Продажбите на хибридни коли на Toyota набъбнаха с една трета, което докара до рекордна оперативна облага през тримесечието, завършило през септември. Тази наклонност оказва помощ за реализирането на електрическите фантазии на Сато. Дни откакто GM и Ford афишират съкращения, Toyota декларира, че ще похарчи спомагателни 8 милиарда $ за нов цех в Северна Каролина.

Благодарение на тези триумфи акциите на Toyota нарастват с повече от 40% през първите шест месеца от ръководството на Сато. Въпреки това упованията за растежа на пазарната оценка на японската компания отстъпват съществено по отношение на тези на новаторски съперници като BYD и Tesla, написа в умозаключение осведомителната организация.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР