Най-големият профсъюз в Германия, IG Metall, предложи да се премине

...
Най-големият профсъюз в Германия, IG Metall, предложи да се премине
Коментари Харесай

Германският синдикат IG Metall се обяви за четиридневна работна седмица

Най-големият синдикат в Германия, IG Metall, предложи да се премине към четиридневна работна седмица , с цел да се защитят работните места, застрашени от икономическите последствия от рецесията с ковид, съобщи " Ройтерс ".

Синдикатът IG Metall пази ползите на 2.3 милиона чиновници в автомобилостроенето .
 Коронавирусът отново настава в Германия
Коронавирусът отново настава в Германия

Институт " Роберт Кох " регистрира 1226 нови случая

Кризата с ковид излага на риск окол о 300 000 работни места в немската автомобилна промишленост, разгласи предишния месец член на борда на IG Metall.

" Четиридневната работна седмица би могла да резервира работните места в застрашената автомобилна промишленост ", разгласи ръководителят на IG Metall Йорг Хофман.

Постепенното прекосяване към електрически коли също заплашва десетки хиляди работни места на хора, заети в бранша - произвеждане на мотори и скоростни кутии.
 Икономиката на Германия с най-голямото закъснение от ВСВ Обновена
Икономиката на Германия с най-голямото закъснение от ВСВ

Спад от 10,1%

Хофман счита, че в случай че в целия бранш се спогодят да съкратят работното време, това ще разреши задържането на квалифицираните фрагменти и ще спести разноските за компенсации , които също по никакъв начин не са дребни.

Хофман също прикани държавното управление да удължи краткосрочните трудови компенсации, които омекотиха удара от пандемията. Сега той предлага те да се изплащат 24 месеца , а не както до в този момент - 21 месеца .

Четиридневната работна седмица би била форма на държавна помощ , която ще разреши на работодателите да преминат през икономическата рецесия.

В момента към 5.6 милиона германци се възползват от опцията да работят по-малко часове, записват от изследователския институт Ifo.

През 2018 година след поредност от стачки, синдикатът на IG Metall реализира съглашение с работодателите, което даде опция на чиновниците да работят п о 28 часа седмично в интервал до две години , в които те се грижат за децата си или за свои възрастни родственици.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР