Най-големият приоритет на държавния бюджет остава образованието инвестицията в човешки

...
Най-големият приоритет на държавния бюджет остава образованието инвестицията в човешки
Коментари Харесай

Горанов обеща 1255 лв. минимална заплата на учителите

Най-големият приоритет на държавния бюджет остава образованието инвестицията в човешки капитал: финансирането на дейностите по възпитанието и образованието на децата и учениците е в размер на 2,651 милиарда лв., чакаме минималната работна заплата за педагогическите експерти да стане 1255 лв. през 2021 година
Това сподели на заседaнието на НСТС министърът на финансите Владислав Горанов при представянето на параметрите на бюджетната рамка за 2020 година и Проекта на обновената средносрочна прогноза за интервала 2020 – 2022 година, съобщи Агенция " Фокус ".
" Част от тази сума са 360 млн. лева спомагателни средства за нарастване на възнагражденията на педагогическия личен състав и 54,5 млн. лева за непедагогическия. " Подпомагане на равния достъп и поддръжка на личностното развиване, включително стипендии, учебници, превоз, целодневна организация на процеса – 561 млн. лева Към работодателите съобщавам и 12,8 млн. лева за стипендии за учениците в дуална форма на образование и възстановяване на изискванията в общежитията ", добави още министърът.
По отношение на развиването на детските градини и учебните заведения в бюджета са планувани 186,1 млн. за възстановяване на материалната база и повишение на качеството на просветителните резултати. " Предвидени са 116 млн. лева, включително 40 млн. лева за усъвършенстване на вътрешната конструкция на личния състав ", уточни министър Горанов.
От думите му стана ясно, че образованието на студенти и лаборанти във висшето обучение ще бъде финансирано с 499,2 млн. лева, включително 51 млн. лева спомагателни средства за прехрана на студенти и докторанти.
" Ще продължи и реализирането на ограничения, ориентирани към повишението на привлекателността на учителската специалност и мотивацията на настоящите учители и насърчаването на зрелостниците с високи просветителни резултати да получат педагогическо обучение. Това е измежду предпочитаните ограничения, които се надявам, че ще разрешат да се преодолее дефицита на педагогичен експерти в идващите години ", добави още министърът на финансите.
Той изрази вяра до 2021 година да се реализира заложеното в управническата стратегия удвояване на средствата за учителите по отношение на равнището за 2017 година, като в числа това значи да се доближи сумата от 2,76 милиарда лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР