Най-големият независим руски вестник Новая газета, чийто главен редактор миналата

...
Най-големият независим руски вестник Новая газета, чийто главен редактор миналата
Коментари Харесай

Спира руският независим вестник „Новая газета”


Най-големият самостоятелен съветски вестник " Новая газета " , чийто основен редактор предходната година получи Нобелова премия за мир , разгласи, че стопира издаването до края на военните дейности на Москва в Украйна.

Главният редактор Дмитрий Муратов съобщи, че това е " мъчно " решение, като уточни, че това е опит да се " избави " уважаваното издание и да се избегне цялостното му прекъсване. " За нас и, знам, за вас, това е извънредно и мъчно решение. Но ние би трябвало да се спасим един различен ", сподели той в изказването си.

Съобщението пристигна повече от месец след началото на военната акция на Кремъл в Украйна. " Получихме следващото предизвестие от Роскомнадзор (руският медиен регулатор) ", се споделя в изказването на вестника. " Преустановяваме публикуването на вестника на нашия уеб страница, в обществените медии и в печатни издания до края на " специфичната интервенция в Украйна ", се прецизира в него.

Основан по времето на някогашния руски водач Михаил Горбачов през 1993 година, " Новая газета " е единственият главен вестник, който продължава да подлага на критика президента Владимир Путин и неговите тактики в страната и отвън нея.

По-рано чиновниците на " Новая газета " научиха за публично предизвестие от държавния орган за контрол на връзките " Роскомнадзор ", което е второто от предходната седмица насам. Ако дадена медия получи от регулатора две предизвестия в границите на една година, съдът може да я закрие .

През 2021 година Муратов беше почетен с Нобелова премия за мир дружно с Мария Реса от Филипините за напъните им " за отбрана на свободата на изложение ".
Миналата седмица той съобщи, че ще подари златния орден на фонд за подкрепяне на украинските бежанци .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР