Най-големият жив писател на Ирландия – този етикет неминуемо върви

...
Най-големият жив писател на Ирландия – този етикет неминуемо върви
Коментари Харесай

Април в Испания – топ криминале с ирландски адрес

Най-големият жив публицист на Ирландия – този етикет неизбежно върви към името на Джон Банвил, дружно с псевдонима му Бенджамин Блек. Великолепен стилист, ценител даже на най-тъмните нюанси в човешката душа и занаятчия на престъпната конспирация, той провокира и българските читатели с романите си „ Сняг ” и „ Синята китара ”. Излезли през 2020 година и 2022 година в превод на Иглика Василева и с логото „ Лист ”, те се подредиха измежду бестселърите в каталога на издателството.

Отскоро по рафтовете на книжарниците е и първото издание на „ Април в Испания ”, още веднъж в превод на Иглика Василева. Засега романът-мистерия е последната част от кримипоредицата „ Куърк ” с основен воин дъблинския патолог Куърк. Този път той е на отмора с обичаната си жена в испанския град Сан Себастиан.

Плановете за мързелива почивка обаче се изпаряват, когато среща Ейприл Латимър, считана години наред за убита от личния си брат. Часове преди да отнеме живота си, той признава за поредност кръвосмешения в фамилията им – едно от най-влиятелните и рискови в политическия живот на Ирландия.

Според експертите този „ черен разказ ” е измежду върховете в жанра. Да трансформира героите, а и читателите си, в очевидци на мистерии и мистификации е запазена марка на Банвил/Блек.



Корицата на книгата е на София Попйорданова

В едно изявление, в което не излиза наяве дали е сериозен или се майтапи, споделя за книгите си „ ненавиждам ги всичките ”, а различен път отбелязва: „ Понякога, по средата на следобеда, в случай че се усещам малко приспивен, Блек като че ли ще се наведе над рамото на Банвил и ще стартира да написа. Или пък Банвил ще се наведе над рамото на Блек и ще каже: „ О, това е забавно изречение, дано си поиграем с него ”. Понякога, когато проверявам творбата, виждам точките, в които едната се е промъкнала или двете страни са проникнали една в друга ”.

В действителния живот той също се оказва замесен в мистериозно сюжети и един от тях се разиграва две години преди написването на „ Април в Испания ”. През 2019-а, до момента в който лежи на кушетката при физиотерапевта си, Банвил получава позвъняване от Шведската академия с новината, че печели Нобеловата премия за литература.

Мъж, показал се за непрекъснатия секретар Матс Малм, общително го пита за коя година избира да получи наградата – 2018-а или за 2019 година, защото тогава Академията връчва две оценки. Писателят на часа се похвалва пред щерка си и неколцина другари, само че насладата му е къса, тъй като в формалното известие имената на лауреатите са други.

Банвил пази запис на диалога и при следствието излиза наяве, че фактически му се е обадил човек от офиса на Шведската академия, само че гласът обаче е друг от този на същинския Матс Малм. С днешна дата писателят приема, че някой се е пошегувал с него и с Нобеловия комитет.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР