Най-големите туроператори подкрепят предложението националните курорти да имат специфичен статут,

...
Най-големите туроператори подкрепят предложението националните курорти да имат специфичен статут,
Коментари Харесай

Световни туроператори подкрепят зониране на националните курорти в България спрямо нормите за шум

Най-големите туроператори поддържат предлагането националните курорти да имат характерен статут, що се отнася до нормите за шумовото натоварване и условията за тях да се контролират с разпоредба към Закона за туризма. Това афишират в писмо до Парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм сътрудниците в България на международните туроператори.

Писмото е подписано от представителите за България на Suntours, TUI, DER Touristik, Sri- Hоliday-Service, Astral Holidays/Thomas Cook и MTS/OTS . Отчитането на националните курорти като обособени териториални единици с изключително предопределение и висока посещаемост през избрани интервали от годината е от извънредно значение за стопанската система на България, се споделя в писмото.

Първите трима от най-големите туроператори - TUI, Thomas Cook и DER Touristik обслужват общо над 47 млн. туристи в света, а съвкупният им оборот е към 31 милиарда евро. Туризмът е бранш със забележителен принос в БВП(13% за 2017 г.), който в страната основава претовареност на към 360 хиляди служащи годишно.

Националните курорти са определящи за имиджа на българския туризъм, се споделя още в писмото. Представителите на международните туроператори означават още, че поради рекордните резултати, извоювани в туризма през последните две години, това би бил метод България да резервира интереса и на гостите, пристигнали за фамилна отмора, и на тези, които търсят повече занимания:

"Рестриктивни ограничения по отношение на шумовото натоварване биха довели до непоправими в дълготраен проект отрицателни последствия за развиването на българския туризъм, освен в имиджов, само че и в стопански проект в изискванията на конкурентна среда, безапелационни са огромните туроператори.

Затова, водени само от желанието трендовете за резистентен растеж на бранша да бъде непокътната и надграждана, считаме че сходна смяна в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбрана от шума в околната среда е потребна още повече, че посредством ЗИД на Закона за туризма се планува да бъде регламентиран статута на националните курорти, се споделя в писмото до парламентарната комисия.

Считаме, че предлагането, направено от Министерството на туризма е извънредно навременнно и ще даде сигнал в чужбина на вложителите, че в България спазването на разпоредбите и законите е от първостепенна значимост и за държавното управление, и за бизнеса ", безапелационни са компаниите, които водят у нас стотици хиляди туристи всяка година.

В умозаключение огромните туроператори декларират, че като виновни работодатели в страната ни считат, че по този начин би се постигнал баланс сред ползите на бизнеса и жителите, както и предвидимост на туристическия артикул, който следва да видят вложителите, а също и гостите на България.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР