Най-големите промени в Плана за възстановяване, които правителството на Кирил

...
Най-големите промени в Плана за възстановяване, които правителството на Кирил
Коментари Харесай

Новият план за енергетиката: много батерии и ВЕИ, но без газ

Най-големите промени в Плана за възобновяване, които държавното управление на Кирил Петков е направило, са в бранш eнергетика. Накратко: отпада единият милиард лв. финансиране за парогазови мощности в Маришкия басейн, ангажимент за затваряне на въглищните централи няма да има, а главната част от средствата са ориентирани към акумулатори, ще има също и повече геотермални мощности.

Това стана ясно по време на публичното разискване на новите планове в проекта, което вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев организира през днешния ден.

България изостава от позиция на технологии в този бранш, съобщи енергийният министър Александър Николов. Точно по тази причина по думите му е нужно по-амбициозно деяние. " До три години чакам негативни цени на електрическата енергия денем. Не би трябвало да изпадаме в тази обстановка, а да създадем по този начин системата си, с цел да работи дейно ", сподели още той. Данните от ЕСО и ЕРП демонстрират, че нови мощности от ВЕИ и би трябвало да се откри метод за тяхното дейно балансиране.

Точно затова се резервира финансирането за рационализация на мрежата на ЕСО - с цел да се обезпечи опция за присъединение на нови мощности - най-малко 4500 мВт.
Реклама
" Разширява се мощно геотермалната част - вложенията са с по-висок риск и за това е добре да използваме грантовото финансиране ", разгласи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Тези планове може да обезпечат базова сила както за произвеждане на ток, по този начин и за отопление.

" Това е първата стъпка от огромната енергийна тактика, която държавното управление ще показа в края на месец март ", разгласи още министър Николов. Основна цел в него ще бъде и понижаване на загубите по преносната мрежа, а производството на електрическа енергия да дава отговор на актуалните потребности в целия район, освен в страната. За това се работи в съгласуваност с останалите страни. " Ако успеем да спестим половината от загубите, ще е все едно, че сме построили един нов реактор на " Козлодуй ", споделя министър Николов.
Батериите
" Това е най-агресивния нов план ", съобщи министър Василев и продължи: " само че в случай че успеем да го създадем ще имаме най-хубавата цена на тока ". Целта е да бъдат конфигурирани акумулатори с потенциал 6000 мегаватчаса. Като мащаб това е сравнимо с един нов ПАВЕЦ " Чаира ". Те ще бъдат инсталирани при подстанциите на ЕСО, с цел да може непосредствено на това равнище системата да се балансира.

" Имаме големи планувани планове и средства за нови мощности - слънчеви и вятърни. Но няма съвсем нищо за балансирането им. Това, което вършим с този план, е България да стане първия пазар, който самичък си балансира напълно зелената сила. И също така през фонда за обективен преход ще създадем цех за акумулатори в Стара Загора ", изясни министър Александър Николов.
Реклама
Това обаче е огромно предизвикателство - единствено да се обезпечи подобен потенциал акумулатори при сегашните пазарни действителности ще изисква години. Освен това търсенето на сходни мощности за балансиране ще пораства с стремглави темпове в цяла Европа, а и по света в идващите 10-15 години.

В отговор на това държавното управление предлага като част от проекта, а и със средства от Фонда за обективен преход, България да стане една от първите страни, които ще създава акумулатори. За задачата ще бъде проведен търг за привличане на вложители, като по думите на министър Николов изискванията ще са софтуерно неутрални - ще завоюва този, който предлага най-хубавото решение и желае минимум дотация.

" Ще понижим износа и ще си съхраняваме силата, която да употребявам. Ще сътворяваме стойност тук. Това ще ни разреши да притеглим вложители ", сподели енергийния министър.

Изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор Ангелин Цачев пък изясни, че визията е компанията, която ще оперира батериите, да отдава потенциала им чартърен на производителите, освен ВЕИ. Това е друго от нормалната процедура, в която батериите се употребяват за предпазване на евтина сила за пласирането й на пазара, когато е скъпо. Напротив - предлагането единствено на услуга по предпазване ще разреши на производителите да разнообразят портфолиото си от артикули и това ще е потребно за всички.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Строителство и парцели 3 Политика 1 Политика 2 Данъци и обезпечаване 3 Строителство и парцели 1 Политика 2 Политика 3 Коментари и разбори Реклама Защо отпада газа
" Искаме ли да сменяем народен запас със вносен подобен? Освен това в случай че създадем газова централа, то хоризонтът на работа за нея ще е до 2035 година Защо да вършим такава инвестиция? Ако някой счита, че като частна инвестиция това може да се случи, никой няма да го спре ", изясни вицепремиерът Василев.

Ангажимента на България, стихотворец пред Европейски Съюз още през 2019 година от държавното управление на ГЕРБ, е за понижаване на CO2 излъчванията с 40% и той остава, напомни още Василев. Това значи, че въглищните централи ще работят по-малко, изключително през април и май и през летните дни.

Освен това ще има естествена декарбонизация, защото договорите на така наречен американските централи изтичат през 2024-2026 година " Трябва да създадем всичко допустимо да ги задържим като вложители, дали ще работят с природен газ, дали ще има водород или нещо друго - следва да се види ", счита енергийният министър.

Според синдикатите обаче намаляването на излъчванията действително значи прекъсване на централите. " Казвате, че няма да затваряте въглищни мощности, само че ще работят ли в действителност? ", попитаха представители на КНСБ и " Подкрепа ", които показаха и, че няма подготвеност за плана с акумулатори, както и този с геотермалните.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
" Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " и мините остават основни за системата и балансьор за България и района. Ясно сме декларирали пред Брюксел, че намаляването на потенциала на маришкия басейн не е проблем за България, а е проблем за района - това значи понижен експорт и проблеми в прилежащите страни. Освен високи цени ще има и спиране на тока ", отвърна енергийният министър Александър Николов. По думите му района на Стара Загора няма да се убива - в противен случай. Всички дадености като мрежа, експерт, сдружения ще се употребяват за възстановяване на бъдещето посредством нови технологии - за хващане на водород, за спомагателни производства и така нататък Освен това всички планове за зелен водород са ориентирани към района на Маришкия басейн.

" Има чуваемост от Европейска комисия. Ще се търси механизъм - тогава, когато имаме заместващи мощности и такива за предпазване на сила, ще се върви към понижаване и затваряне на въглищни мощности. Преди това няма по какъв начин да се поеме подобен риск за енергетиката ", удостовери и министър Василев. По думите му обаче, мощности, които не дават отговор на екологичните стандарти, ще би трябвало да бъдат затворени. " Ножът е стигнал до кокала ", сподели още той.
Геотермалните централи
Целта е с финансирането от проекта да се създадат подробни разбори и да се съберат данни за капацитета на България, каквито сега няма.

" Направихме съвещания с огромни турски компании, които са осъществя такива планове. На база оскъдната информация, която имаме за страната в този момент - анализите са от 80-те години - в Южна България има сходства с Турция, където работят такива централи. Със модерни технологии обаче може да се открият нови благоприятни условия. Сондажите, които се вършат в този момент са към 2-3 метра ", изясни енергийния министър.

Оценките сочат, че цената на инвестицията е 3 млн. евро на мегават цена. Оперативните разноски са сред 15-40 лева./мВтч., а крайната цена на тока от такива мощности е от 120-150 лева./мВтч

Планирани са две пилотни централи - за ток и за топлота, като има разпознати 6 площадки. Те са в Сапарева баня, Велинград, долината на Струма, Ерма, Враца-Ловеч, Варна, Пазарджик-Пловдив.

Според министър Николов позитивните резултати от такива планове са няколко: " Ако температурите са положителни ще имаме ниска цена. Но по-важното е, че ще реализираме децентрализация отвън АЕЦ и Маришкия басейн ".
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР