Най-ефективното решение за изчистване на избирателните списъци от избиратели фантоми“

...
Най-ефективното решение за изчистване на избирателните списъци от избиратели фантоми“
Коментари Харесай

Д 21 срещу избирателите-фантоми: Да гласува само този, който заяви предварително желанието си за вот

Най-ефективното решение за изчистване на изборните описи от гласоподаватели „ фантоми “ е дейната регистрация, при която всеки гласоподавател декларира изборния си адрес персонално, на хартия или по електронен път.

Избирателните описи, формирани по този настоящ указател, не би трябвало да бъдат дописвани в изборния ден. Гласуват единствено деклариралите авансово упражняването на изборното си право, в съответната секция, по непрекъснат или сегашен адрес.

Това предлага в своя позиция Движение 21. В текста на партията с водач Татяна Дончева се споделя: 

Отлагането и протакането компрометират измененията в Изборния кодекс. Измененията и допълненията в кодекса по-малко от шест месеца преди датата на изборите са отклоняване от положителните изборни практики и стандарти.

Мнозинството в Народното събрание явно цели да резервира актуалните изборни правила и изборна администрация или да одобри единствено стеснен размер промени, освен това такива, които да разширят опциите за надзор и манипулиране на изборния развой.

Политическа партия Движение 21 организира съвещания с политически партии, цивилен организации и групи за образуване на блок за почтени и демократични избори, за противопоставяне на изборните операции и фалшификации. Организацията и провеждането на изборите би трябвало да бъдат сложени под засилен надзор. Нови избори с изкривени или сменени резултати ще бъдат унищожителни за дребното останало доверие в политиката, политическите партии, държавните институции като принадлежности за осъществяване ползите на хората и за решение на публично значимите проблеми. Опорочаването на изборите с голям брой нередности и със основни нарушавания ще ни дадат съображение да спорен резултатите.

Въпреки късото време за въвеждането на промени в изборните правила, призоваваме за решителни ограничения за справяне с „ мъртвите души “ в изборните описи, с пазаруването и управлението на гласоподаватели, с назначението на необразовани и незаинтересовани хора в изборните комисии, с фалшификациите при броенето на бюлетини и при съставянето на протоколи, с привилегированият достъп до медии на платежоспособните партии.

Настояваме, че най-ефективното решение за изчистване на изборните описи от гласоподаватели „ фантоми “ е дейната регистрация, при която всеки гласоподавател декларира изборния си адрес персонално, на хартия или по електронен път. Избирателните описи, формирани по този настоящ указател, не би трябвало да бъдат дописвани в изборния ден. Гласуват единствено деклариралите авансово упражняването на изборното си право, в съответната секция, по непрекъснат или сегашен адрес.

Смятаме, че въвеждането на видеонаблюдение върху работата на секционните изборни комисии няма да способства значително нито за възпрепятстването на купения и следен избор, нито за волните или неволни неточности при броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. С оглед превъзмогването на тези проблеми, поддържаме предлагането си за въвеждане на машинно гласоподаване във всички секции, както и за основаване на районни преброителни центрове. В такива центрове следва да се прави отчитането на машинното гласоподаване (преброяването на бюлетините) и попълването на изборните бумаги от секциите в съответната община/район.

Вярваме, че понижаване на опциите за неточности и нарушавания в изборния развой ще се реализира и посредством повишение независимостта, потенциала и квалификацията на изборната администрация. Настояваме да бъде анулиран партийно-квотния принцип за назначение на изборните комисии и за редуциране на състава им. Членове на ЦИК, РИК, ОИК и СИК да може да оферират както партии, по този начин и български неправителствени организации. Половината от състава на РИК и ОИК да бъде непрекъснат, от специалисти с високи професионални качества. СИК да се състои от пет члена. За ръководител да бъде назначаван правист – юрист или магистрат. Не би трябвало да се позволява назначение на членове, които не са минали образование, както и подмяна на членове в период по-късно от седмица преди изборния ден.

Отбелязваме като изцяло подходящо слагането на въпроса за втория формуляр (втора белова) на протокола на секционната комисия. Съществуването на подобен втори образец отваря необятно вратата на закона за операции и фалшификации на резултатите от гласуването. Изборните комисии би трябвало да разполагат единствено с един протокол – „ белова “.

Отново призоваваме за отпадане на платените форми за медийно отразяване на предизборната акция. Всяка партия/коалиция/инициативен комитет следва да бъдат равнопоставени в конкуренцията за доверието на гласоподавателите. Условията при които претендентите показват своята стратегия и послания би трябвало да са безвъзмездни и равни, с цел да може изборите да бъдат действително съревнование на хрумвания, а не на финансови благоприятни условия.

Използваме опцията да сложим на вниманието на обществото въпроса за целесъобразността на условието, при регистрация за присъединяване в избори, партиите и обединенията да показват в ЦИК описи с подписите на не по-малко от 2500 гласоподаватели, подкрепящи регистрацията. Честото искане на персонални данни от гласоподаватели (поне два пъти през 2019 г.), изключително след влизането в действие на новия европейски правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR) ще сложи участниците в изборите пред голям брой съществени провокации: нараснали софтуерни условия за обработката и съхранението на данните; комплицирана и времеемка процедура по предоставяне на съгласие; неспособност за инспекция на самоличността на лицето, полагащо подписа. Последното все по-често се употребява от съперници с цел да се инсценират злоупотреби за дискредитиране или финансово задушаване, заради непостижимия за някои партии размер на глобите. Предлагаме отпадане на условието за показване на подписи на гласоподаватели, подкрепящи регистрацията за присъединяване в избори. В подмяна на това, от партиите и обединенията може да бъдат изискани финансови доклади от последните пет години или от датата на правосъдната регистрация, ако партията съществува от по-малко от пет години, както и да бъдат задължени да записват кандидатски листи във всички изборни региони.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР