Най-доброто полугодие от финансова гледна точка в историята си е

...
Най-доброто полугодие от финансова гледна точка в историята си е
Коментари Харесай

ТЕЦ "Марица-изток 2" отчете рекордна печалба от 338 млн. лв. за полугодието

Най-доброто полугодие от финансова позиция в историята си е записала държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". От най-губещото енергийно сдружението преди година в този момент то е едно от най-печелившите с 338.6 млн. лева за шестте месеца на 2022-ра.

Обратът се дължи на високите борсови цени и големия експорт на ток от България. По този метод въглищната централа, чиято сила до неотдавна беше непродаваема поради високата си цена и заради това работеше единствено с 20% от потенциала си, в този момент съумява да пласира всичко, което създава.

Данните за полугодието сочат, че са продадени над 4.3 млн. мВтч, или съвсем що се касае за цялата предходна година. Огромната част от тази сила е препоръчана през борсата, до момента в който през 2021-ва множеството ток е бил ориентиран към контролирания пазар.
Реклама
При всички положения положителните резултати ще продължат и през втората половина на тази година, като даже позитивният финансов резултат може да е още по-голям поради повишаващата се цена на тока през юли и август.
Глътка въздух
Най-ясно подобрението на пазарната обстановка за производителите на електрическа енергия се вижда през приходите. За " Марица-изток 2 " от януари до юни те са били невижданото число 1.71 милиарда лева при единствено 190 млн. лева през същия интервал на 2021-ва. Или в случай че продадената сила е три пъти повече, то постъпленията от нея са девет пъти по-големи.

Целият този финансов поток без подозрение оказва помощ на сдружението да вземе дребна глътка въздух, тъй като макар облагата 338.6 млн. лева то остава в извънредно тежко финансово положение. Натрупаната през годините загуба от съвсем 1.29 милиарда лева се намалява до 948 милиона, а пасивите - от 1.52 милиарда към този момент са 1.41 милиарда.
Реклама
Дори до края на годината тези индикатори да се подобрят още малко, ще са нужни години, с цел да може Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " да излезе на нула. А има възможност още идната година енергийните пазари да се успокоят и огромните облаги за въглищните централи да останат в историята. Също по този начин Европейски Съюз приготвя промени в енергийния пазар, които могат да лимитират приходите на избрани производители посредством таван на цените. Така да вземем за пример за ТЕЦ-овете може да бъде избрана пределна цена, която да покрива разноските за активността им и да обезпечава единствено някаква минимална облага, което обаче за мощно задлъжнялата държавна централа няма да е задоволително.
Най-големият разход за квотите
От общо 1.35 милиарда лева разноски за полугодието за въглеродни квоти са били изхарчени съвсем 907 млн. лева Тази сума действително е повече от половината от общите приходите на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ".

Разходите за излъчвания са четири пъти по-големи от тези за същия интервал на 2021-ва и действително отразяват увеличеното произвеждане (за всеки мегаватчас се дължат 1.2 тона квоти CO2), както и по-високата им цена. От началото на тази година квотите се движат над 80 евро/тон, като единствено след началото на войната на Русия в Украйна имаше кратковременен внезапен спад до 65 евро/тон, а в средата на август бе доближат и безспорен връх от 99 евро/тон. Към момента излъчванията CO2 се търгуват на равнища от към 75 евро/тон.

Ако Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " успее да си купи задоволително квоти за идната година на добра цена, то облагата ѝ може да бъде даже още по-голяма. За страдание е мъчно да се предвижда по какъв начин ще се движат котировките на въглеродните излъчвания, защото при криза цената им може да се срине, само че поради заместването на газа с други фосилни горива търсенето им движи цената нагоре.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР