Най-добрият български алпиец Алберт Попов получи престижното звание Почетен гражданин

...
Най-добрият български алпиец Алберт Попов получи престижното звание Почетен гражданин
Коментари Харесай

Алберт Попов стана почетен гражданин на Банско

Най-добрият български алпиец Алберт Попов получи влиятелното звание „ Почетен жител на Банско ". Плакетът му бе връчен от ръководителя на локалния парламент Георги Икономов под аплодисментите на десетки публични посетители и жители. 17-те съветници гласоподаваха единомислещо и парична премия от 5000 лв. за Попов, както и 3000 лв. за неговия треньор Ивайло Борисов. Двамата получиха и специфични зански блага - сушен свински бут и вино, които могат да опитат, защото сезонът към този момент завърши.

На церемонията, по време на която се прожектира и къс филм за триумфите на алпиеца ни, участваха изпълнителният шеф на компания „ Юлен " Мая Христоскова, някогашният кмет на Банско - доктор Георги Тасев, бронзовата медалистка от олимпиадата през 2022 година по биатлон Ирина Никулчина, някогашни треньори и състезатели, деца от Ски клуб „ Юлен ".

С присъждането на това звание управлението и жителите на Зимната столица на Балканите отдадоха своето самопризнание за гения и триумфите на 25-годишния играч по ски алпийски дисциплини, който е роден в София.

„ Искам да благодаря, че оценявате нашия труд, както и за положителните думи, които казахте за нас. Да благодаря и за гостоприемството на Община Банско и на банскалии. Тук е нашият втори дом. Неведнъж Банско е потвърдило, че е международен ски курорт, следващата година ще има два старта от международната купа. Всички дружно вървим в вярната посока. Горд съм, че такива влиятелни надпревари се организират на пистите в Пирин. Нашите триумфи нямаше да са вероятни без вашата поддръжка ", съобщи Алберт Попов.

Той увери, че след третото място на подиума в Съединени американски щати е обикновено да има апетит за още по-големи триумфи. А той самият има вяра, че може и ще реализира фантазията си да е пръв на подиума в кръг от международната купа още идващия сезон.

Треньорът му Ивайло Борисов пък показа, че разчувствуван и не може да скрие сълзите си от признанието на Община Банско и на локалните хора, както и на компания „ Юлен ". „ Няма гражданин тук, който да не ни поддържа. Ние даваме всичко от нас, с цел да ви радваме, с цел да разпространяваме ски спорта и курорта Банско ", сподели още наставникът на Алберт Попов.

Шефът на локалния парламент Георги Икономов акцентира, че Попов на всички места популяризира и страната ни, и Банско, като е най-разпознаваемото лице сега по света в зимните спортове от България.

Кметът Иван Кадев посочи, че банскалии изричат своето почитание с това звание на ски състезателя ни и за гения, напъните, волята и куража на него и екипа му. „ Зад такива триумфи стои голям труд на доста хора, а най-отпред на всичко това е упоритостта на Алберт Попов. Градоначалникът отдаде дължимото и на Българската федерация по ски, която обезпечава най-хубавите условия за подготовка на скиорите и сноубордистите ни и печели семейства на надпревари от най-голям сан, за което е огромна заслугата и на концесионера на ски зоната в Пирин - компания „ Юлен.

Кадев пожела с усмивка на Попов да помогне дружно със своята другарка и за демографския баланс на курортния град. Кметът бе безапелационен, че Банско приема Попов и екипа му като съидейници и сътрудници, тъй като поради тях се приказва с почит за България по света, а за Банско на всички места научават, че е най-хубавият зимен център в Югоизточна Европа.

Предложението за удостояването на Попов с това звание е на всички общински съветници от Банско. Попов е участник на две зимни олимпиади - през 2018 година и през 2022 година, има девето място в слалома и седемнадесето място в гигантския слалом. На 27 февруари тази година той се класира на трето място в слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в американския зимен център Палисейдс, Тахо. По този метод България се завърна на подиума в старт от международната купа след 39 години пауза.

Последният подиум е реализиран от огромния ни скиор Петър Попангелов. Най-добрият ни алпиец към този момент съобщи, че мечтае за победа в съревнование от Световната купа и това е задачата, която ще гони през идващия сезон.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР