Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова за шеста поредна година ще

...
Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова за шеста поредна година ще
Коментари Харесай

Ивет Лалова и Лео посланици на Окрито за диабета - slava.bg

Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова за шеста поредна година ще е дипломат на просветителната акцията „ Открито за диабета “. Целта на самодейността е предварителна защита на диабет вид 2, ранна диагностика и верен надзор над болестта.

Кампанията се провежда за девета поредна година от фармацевтичната компания Sanofi България. Към Ивет тази година се причисляват корифеят на италианската кухня в България Лео Бианки, шоколадиерът Chef Ради Стамболов и консултантът по хранене Ипократис Пападимитракос.

Те ще поддържат идеята с видео обръщения към своите почитатели в навечерието на Световния ден за битка с диабета, който се отбелязва на 14 ноември. До края на месеца Лео и Ради Стамболов ще предложат предписания, които са подобаващи и за хора с диабет, а Ипократис Пападимитракос е подготвил препоръки за уравновесено хранене. Всички те ще бъдат. По последни данни на Международната диабетна асоциация броят на възрастните пациенти с диабет по света е 463 милиона души1.

„ Днес приказваме единствено за коронавирус пандемията и забравяме до какъв брой страшни последствия води диабета, когато не е на време диагностициран и вярно лекуван. У нас над 442 хиляди българи имат диабет, като близо една трета от тях не знаят, че са болни1. С поддръжката ми за „ Открито за диабета “ желая да напомня на хората, че е нужно един път годишно да изследват своята кръвна захар. “, разяснява Ивет Лалова.

„ От профилактичен обзор преди години разбрах, че имам диабет. С уравновесена диета и задоволителна физическа интензивност аз управлявам болестта си и повеждам пълностоен метод на живот. “, споделя претекстовете си за поддръжка на идеята Chef Ради Стамболов.

„ Всеки 11-ти човек по света има диабет1. Всяко семейство е наранено от заболяването, в моето татко ми е диагностициран. Затова аз абсолютно поддържам идеята на „ Открито за диабета “ и приканвам хората да се изследват всяка година, с цел да открият в точния момент болестта и да предотвратят затрудненията. “, добавя майсторът на италианската кухня Лео Бианки. „ Наднорменото тегло е една от аргументите за появяването на диабет вид две.

Знаете ли, че всекидневна 30-минутна пешеходна разходка понижава с 35% риска от развиване на диабет вид 2? С дребни крачки можем да създадем смяната в метода си на живот. “, разяснява консултантът по хранене Ипократис Падимитракос.

И тази година самодейността „ Открито за диабета “ ще обезпечи безвъзмездни профилактични измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в по-малки обитаеми места, в които няма задоволително добре развита здравна инфраструктура и непрекъснат достъп до експерти. Така Sanofi ще помогне на живеещите там да получат достъп до качествена здравна грижа.

При погрешно лекуване на диабета се усилва рискът от развиване на затруднения. По данни на IDF близо 1/3 от пациентите имат затруднения, свързани със зрението, като диабетната ретинопатия е водеща причина за слепота при хората в трудоспособна възраст.

Липсата на надзор над заболяването усилва риска и от развиване на сърдечносъдови проблеми, а вероятността за поява на бъбречна непълнота е 10 пъти по-висока при пациентите с диабет. Сред другите съществени затруднения при недостигането на целесъобразните равнища на кръвната захар е загубата на низък крак, което се случва някъде по света на всеки 30 секунди.

Ранното диагностициране и навременното лекуване лимитират тежките затруднения при болните, по тази причина е доста значимо да се познават първите признаци на диабета. Най-често срещаните признаци са: постоянно уриниране, мощна жадност и възприятие на апетит. Освен общите признаци се следят и характерни за всеки от двата вида диабет. При захарен диабет вид 2 огромна част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години.

Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с струпване на мазнини, най-вече в региона на корема. Симптоми за болестта могат да бъдат непрекъснатата отмалялост, мъчно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет вид 1 стартира внезапно и трагично.

При него множеството пациенти са с поднормено или обикновено телесно тегло. Ранните признаци при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната отмалялост, нарушаване на зрението и кожни и генитални инфекции.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР