Най-добрата българска състезателка по спортна гимнастика Валентина Георгиева ще направи

...
Най-добрата българска състезателка по спортна гимнастика Валентина Георгиева ще направи
Коментари Харесай

Гимнастичката Валентина Георгиева година и половина след травмата на коляното с амбиции за участие в Париж 2024

Най-добрата българска състезателка по спортна гимнастика Валентина Георгиева ще направи своето завръщане на килима след дълга пауза, траяла година и половина, в която тя се възстановяваше от тежка травма на коляното.

Травмата на Георгиева пристигна през август 2022-а година по време на финала на прескок на европейското състезание в Мюнхен, а месец по-късно нашето момиче претърпя интервенция поради увреждане на кръстни връзки и менискус.

Личният треньор на Валентина Филип Янев разкри, че в действителност неговата възпитаничка не е серпантина да тренира за дълги интервали от време и понастоящем не изпитва проблеми в крайници, макар че наставникът алармира за остаряла контузия в кръста.

" Тя действително не е серпантина тренировки за дълги интервали. Почти от самото начало беше в залата. Доста време имаше възбрана от доктора, който я оперира да скача, само че тя го употребява с цел да работи за възвръщане на тонуса на мускулатурата на краката. Тренира успоредка и сега крайници и е сносно, не се оплаква. За страдание има остаряла контузия в кръста, която основава повече проблеми. Взети са ограничения, доколкото е допустимо и подготовката продължава. Къде е поспестяваме малко, с цел да може главно прескока да върви. На другите уреди работим малко по-второстепенно ", показа Янев.

Самата Валентина Георгиева пък разкри, че сега се усеща добре, въпреки да призна, че изпитва малко отмалялост, защото се стреми да влезе оптимално бързо във форма.

" Чувствам се добре. Малко съм изморена, откакто се пробвам оптимално бързо да вляза във форма. Започнахме на двуразови тренировки. Отделно, имам проблемите в кръста, а те ме изморяват малко повече, само че да кажем, че се усещам сносно по отношение на крайници. Нямам никакви недоволства, никакви терзания, всичко е наред ", разяснява положението си родната гимнастичка.

Янев и Георгиева обявиха още, че състезателката още веднъж ще заложи същите прескоци, които е изпълнявала преди контузията, като Валентина е уверена, че те ще ѝ бъдат задоволителни, с цел да завоюва квота за Летните олимпийски игри в Париж.

" Ще скачаме прескоците, които скачах на международните купи преди травмата. Работим и прескоците от европейското. Работим и нов прескок, само че той е в доста недопечен тип, само че евентуално ще помогне да се подобрят другите прескоци, които са са малко по -елементарни от него “, съобщи Филип Янев, който се подреди 5-и във финала на прескок на Олимпийските игри в Атина през 2004 година.

" Прескоците, които извършвам мисля, че ще ми стигнат да натрупам точки с цел да се класирам добре и да печеля олимпийска квота. Аз съм по – технична, за това не ми е необходим доста мощен прескок, в случай че мога тези да ги скоча чисто. Ако скачам по-лесни прескоци, давам по- малко неточности и надлежно мога да взема и по- висока оценка. На европейското в Мюнхен скочих по –сложен прескок и взех съвсем същата оценка като от международните купи. Затова мисля, че първоначално ще потегли със старите прескоци, тези които скачам на купите. Ако се наложи ще скоча и прескоците от европейското, само че мисля, че тези от купите ще стигнат, в случай че ги извърша качествено и без доста неточности ", приключи Валентина Георгиева.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР