Най-дългият плувен маратон в Черно море, ще се проведе в

...
Най-дългият плувен маратон в Черно море, ще се проведе в
Коментари Харесай

Първият в историята, който ще преплува Бургаския залив, е в очакване на старта

Най-дългият плувен маратон в Черно море, ще се организира в Бургаския залив на 17 юли. Амбицията на Цанко Цанков е да бъде първият, преплувал Бургаския залив от нос Емине до Маслен нос. Очакванията на плувеца и неговият екип са, това да стане за 10-12 часа, като главен фактор са атмосферните въздействия. Разстоянието на маратона по права линия в морето е 44 километра и 700 метра. Маршрутът е с 11 километра по-дълъг от преплуването на Ламанша от Франция до Англия.
За идното съревнование с морето и със самия себе си, плувецът сподели: “Ако се оправя, това ще бъде най-дългото преплувано разстояние в акваторията на Черно море. Досега са изминавани най-вече 30 километра покрай съветското крайбрежие. В подготовката си получавам поддръжка и препоръки от нашия най-опитен и титулован плувец в открити води Петър Стойчев, за което съм му признателен. Благодаря и на Община Бургас за оказаната помощ. По време на плуването на всеки 15-20 минути, ще одобрявам специфични питиета, които съдържат нужното количество въглехидрати, електролити, минерали, с които да се подържа работоспособността на организма и да се предотврати дехидратацията на тялото. Но, това не значи прекъсване на плуването. Аз нямам право да се качвам на лодката. Това става във водата, като със специфичен стик, на който има подложка за чаша, ще ми подават питиета, които аз ще поемам в придвижване и не преставам.Тогава, хората от екипа, ще ми дават инструкции и ще ми споделят скоростта с която се движа, дистанцията и времето, което остава до крайната точка. “
За маратона 31-годишният Цанко Цанков тренира от месец ноември предходната година. Досега достиженията му са били в басейн и няма огромен опит в открити води. “Заливът би трябвало да разреши да бъде преплуван “, споделя Цанков.
Той познава изискванията в моето, защото е израснал в Бургас и даже е спечелил плувния маратон от Моста в Морската градина до остров Света Анастасия.

Цанко е рекордьор и нееднократен народен първенец, повторен сребърен медалист от международно състезание по плуване за ветерани. Той е под номер три във безконечната българска класация на 100 метра съчетано плуване.
В тежката борба с морето, Цанко Цанков разчита на поддръжката на разнообразни институции като Морска администрация, Гранична полиция и Военноморска база Бургас, които са помогнали при подготовката на надпреварата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР