Най-често продаваните фалшиви продукти са дрехи и аксесоари, обувки, електронни

...
Най-често продаваните фалшиви продукти са дрехи и аксесоари, обувки, електронни
Коментари Харесай

Кои са най-често фалшифицираните продукти и как да ги разпознаваме?

Най-често продаваните подправени артикули са облекла и аксесоари, обувки, електронни устройства, хигиенични и козметични артикули, уточни пред БНР създателят на онлайн платформата " Ние, потребителите " Габриела Руменова. Тя добави, че за Европа най-високият дял се пада на Гърция – 62%, а за България процентът е 39.

Притеснително е, че половината от младежите на възраст от 15 до 24 години най-малко един път са закупили онлайн подправен артикул съзнателно или инцидентно, означи Руменова, като се базира на данните от изследване на Европейската комисия.

Но по какъв начин да разпознаем подправената стока?

" Понякога мъчно, само че би трябвало да се създадат две значими инспекции. Едната е на лицето, което ни предлага договорката - дали е действителен търговец и какви са отзивите на потребителите за него. След това е добре да се насочим към самия артикул. Често фалшификатите наподобяват по име на истинските марки, само че има добавена писмен знак или смяна. По някакъв метод се наподобяват и непокътнатите знаци на марката, само че има дребни отлики, които би трябвало да ни подскажат, че не сме попаднали на оригинала. Най-често ориентир е цената. Но търговците може да употребяват способа понижение. Ако е 80 или 90%, то е доста подозрително, че някой бранд ще понижи толкоз доста цената на продуктите си ", изясни специалистът.

Фалшификаторите преднамерено вършат отлики с визията и марката на истинския артикул, с цел да не попаднат под ударите на закона. Това обаче не пречи на контролните органи да ги разпознават, глобяват и изземват.

„ От началото на годината има над 180 хиляди продукта с регистрирани търговски марки, които са арестувани. Има метод тези артикули да бъдат спирани, само че ние би трябвало да бъдем бдителни, изключително в интернет, където контролът е доста по-труден, а офертите доближават по-лесно до потребителите – безусловно на техните персонални устройства. “, разяснява Габриела Руменова.

Освен, че нанасят имиджови и стопански вреди на истинските марки, самите артикули нормално са с по-ниско качество. Някои могат да се окажат рискови, изясни още тя и предизвести: „ Това важи за козметиката. Но за електроуредите също – хората не си дават сметка, само че недобре изчислени и направени електроуреди може да провокират къси съединения, пожари и други съществени последствия. “

„ Имали сме сигнали, свързани със закупуване на подправени артикули. Единият от тях за долни дрехи, международен бранд беше подправен. Дамата не беше съумяла да се ориентира, че закупува подправени артикули, тъй като от изпратените до нас екранни фотоси се вижда, че цената е била показана с понижение и посочената постоянна цена беше доста близка до тази на истинските артикули. Беше рекламирано доста понижение, което я беше привлякло “, споделя Руменова:

Тя цитира и различен случай, в който господин е закупил парфюм на своята брачна половинка с концепцията да я изненада, а се оказало, че е подправен. Дори бил в разфасовка, каквато не се предлага от истинския производител. Със съдействието на „ Ние, потребителите “ търговецът е приел назад стоката и е върнал парите на хората:

Ако попаднем на подправени артикули, първото нещо, което би трябвало да създадем, е да се опитаме да ги върнем на търговеца и никога да не ги употребяваме, тъй като може да се окажат рискови.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР