Най-богатият 1 процент от населението на света е генерирал толкова

...
Най-богатият 1 процент от населението на света е генерирал толкова
Коментари Харесай

Доклад: Свръхбогатите ограбват планетата до степен на унищожение

Най-богатият 1 % от популацията на света е генерирал толкоз излъчвания с въглероден диоксид през 2019 година, колкото петте милиарда души, които съставляват най-бедните две трети от човечеството. Това демонстрират заключенията от най-новия отчет на неправителствената организация за битка с бедността " Оксфам " (Oxfam).
 
Докладът, озаглавен " Равенство в климата: Планета за 99 % " (Climate Equality: A Planet for the 99%), се основава на изследване на Стокхолмския институт по околна среда (SEI) и прави оценка отделените нездравословни излъчвания, генерирани от потреблението на групи с разнообразни приходи през 2019 година - последната, за която има налични данни.
 
Най-богатият 1 % от популацията на планетата, или 77 милиона души са били виновни за 16 % от излъчванията на парникови газове през 2019 година Това е повече от всички излъчвания, генерирани от коли и пътен превоз. В същото време най-богатите 10 % от жителите на света са били отговорни за половината (50 процента) от излъчванията на въглероден диоксид през 2019 година, разкрива още отчетът.
 
Всяка година излъчванията, които най-богатият 1 % отделя в атмосферата, са равностойни на общата спестовност на нездравословни излъчвания, произлизаща от работата на към 1 милион вятърни турбини, се показва още в отчета.
 
Въз основа на данните може да се направи съмнение, че ще са нужни към 1500 години на някой от най-бедните пластове от популацията, с цел да създаде толкоз въглеродниш излъчвания, колкото милиардерите изпускат единствено за година, съгласно " Оксфам ".
 
Докладът демонстрира голямата разлика сред въглеродния отпечатък на свръхбогатите, чийто първокласен метод на живот и вложения в замърсяващи промишлености водят до световно стопляне, и по-голямата част от хората по света.
 
 istock istock
Прекомерните излъчвания от най-богатия 1 % от популацията на света ще причинят 1,3 милиона смъртни случая, свързани с горещините. Повечето от тези смъртни случаи ще настъпят до края на актуалното десетилетие, написа още в отчета.
 
" Свръхбогатите ограбват и замърсяват планетата до степен на заличаване, оставяйки човечеството изправено пред рискови горещини, наводнения и суши ", разяснява данните краткотрайният изпълнителен шеф на " Оксфам " Амитаб Бехар.

Забраняват продажбата на нови дизелови и бензинови коли от 2035г.

" От години се борим да сложим завършек на ерата на изкопаемите горива, с цел да спасим милиони животи и нашата планета. По-ясно от всеки път е, че това ще бъде невероятно, до момента в който ние също не сложим завършек на ерата на свръхбогатство ", съгласно Бехар.
 
Публикуването на отчета идва единствено дни преди началото на Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата - КОП28, която ще се организира от 30 ноември до 12 декември в Дубай.
 
Съгласно проучването на Стокхолмския институт по околна среда въглеродните излъчвания от най-богатия 1 % от популацията през 2030 година ще бъдат 22 пъти по-високи от равнището, съвместимо с задачата от Парижкото съглашение.
 
 istock istock
Правителствата могат да се оправят с рецесията с неравенството при приходите и тази с изменението на климата, като се насочат към несъразмерните излъчвания, генерирани  от свръхбогатите, и реализират задачите в региона на климата, предлага " Оксфам ". Организацията пресмята, че налагането на 60-процентов налог върху приходите на най-богатия 1 % от популацията ще понижи излъчванията с толкоз, колкото отделя Обединеното кралство. Подобен данък би събирал 6,4 трилиона $ на година, средства, с които може да се реализира преходът от изкопаеми горива към възобновима сила.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР