Най-богатата община, получила най-много средства от еврофондовете и щедро спонсорирана

...
Най-богатата община, получила най-много средства от еврофондовете и щедро спонсорирана
Коментари Харесай

Фандъкова иска друг да плати сметките на София

Най-богатата община, получила най-вече средства от еврофондовете и обилно спонсорирана от страната, изключително през последното десетилетие, го е закъсала за пари. Или най-малко по този начин показват нещата градските управници. Онзи ден съветниците от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация Зафир Зарков и Карлос Контрера оповестиха, че през тази година страната е длъжна да отпусне на София 178 млн. лева (колкото е целия годишен бюджет на Русе) за градския й превоз, както и да обезпечи още 50 млн. лева (колкото е бюджетът на Видин) за покриване на загуби през 2021 година Иначе рейсовете, тролеите, трамваите и метрото щели да минават още по-нарядко и надали не да спрат.

Щом София го е закъсала толкоз, какво да кажат в Ловеч, Благоевград или Ямбол? От такива градове не са се чули сходни закани. Но столичният кмет Йорданка Фандъкова към този момент провежда сътрудниците си съпартийци от Варна, Пловдив и Бургас да излязат с обща позиция, че страната би трябвало да им отпусне спомагателни средства поради нарасналите разноски за улично осветяване и градски превоз. Цените на електрическата енергия и природния газ в действителност са рекордно високи, само че общинските сдружения наедно с всички останали компании получават обезщетения за това. И щом по-бедните общини се оправят, въпреки и мъчно, няма причина най-богатите да не могат.

Зад настояванията на кметовете по-скоро прозират политически претекстове. Кметовете на София, Варна и Бургас са членове на тясното управление на ГЕРБ, пловдивският също е определен от партията. При ръководството на Борисов те получаваха големи чекове - да вземем за пример през 2020 година София бе зарадвана със 135 млн. лева за детски градини (каквито към момента липсват) и още стотици милиони за покриване на задълженията на столичната топлофикация. През последните години над 130 млн. лева получи Варна - единствено за " Дупката " на Георги Гергов и ремонта на бул. " Васил Левски ". Бургас - над 100 млн. лева за строителната сага със градежа на спортната зала и други планове, а Пловдив - 37 млн. лева за ремонт на учебни заведения. Преди да бъдат давани още пари, е добре да се знае по какъв начин са харчени тези.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР